Της Βασιλικής Σιούτη
 
Σε λίγες μέρες θα βρεθεί κοντά στην αδελφούλα της η παλαιστινιακής καταγωγής μικρή πρόσφυγας από τη Συρία, η δίχρονη πλέον Μάσα, που τον περασμένο Σεπτέμβριο  έχασε τη μητέρα, τον πατέρα και τη μία από τις δύο αδερφές της σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν γίνει στη Μεσόγειο, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 πρόσφυγες,  κυρίως από τη Συρία και τη Γάζα. 
 
Η οικογένειά της ήθελε να φτάσει στην Ιταλία και από εκεί στη Σουηδία, όπου βρίσκονταν ήδη ο αδερφός του πατέρα της  και η μία αδερφή της που είχε φύγει μαζί του.  Δεν τα κατάφεραν όμως. Από τους τέσσερις μόνο η Μάσα επέζησε από το ναυάγιο, χάρη στην απίστευτη αντοχή της και τη γενναιότητα  μιας 19χρονης Σύριας της Ντοά, ναυαγός κι αυτή,  που έσωσε τη ζωή της κρατώντας τη στην αγκαλιά της τρεις μέρες και τρεις νύχτες, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, στα παγωμένα κύματα.  Μέχρι που τις βρήκαν και τις μετέφεραν στα Χανιά. Η μικρούλα Μάσα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο Βρεφών «Η μητέρα» καθώς κανένα στοιχείο δεν υπήρχε για αυτήν. 

Ο θείος της, Μοχαμέντ Ντασούκι, που ζει στη Σουηδία, μόλις πληροφορήθηκε για το ναυάγιο, αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες και κατάφερε να μάθει ότι η ανιψιά του είχε διασωθεί και βρισκόταν στην Ελλάδα. Ήρθε αμέσως στην Αθήνα για να την πάρει, αλλά τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Έπρεπε να γίνει δικαστήριο για να του δοθεί η επιμέλεια, έπρεπε να υποβληθεί σε  τεστ DNA, αλλά εκτός από αυτά που είναι αυτονόητα, τον περίμενε μία απίστευτη γραφειοκρατία και καμία διάθεση από το ελληνικό κράτος για να τον βοηθήσει ή ακόμα και να του παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για το πώς να κινηθεί. 

Ευτυχώς για τον Μοχάμεντ και τη μικρή Μάσα, είχαν την τύχη μέσα στο δράμα να βρεθούν άνθρωποι που έδειξαν μεγάλο  ενδιαφέρον να τους υποστηρίξουν (και κυρίως μία υπέροχη γυναίκα  που αθόρυβα και σεμνά πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια, χάρη στην οποία θα καταφέρουν τελικά να σμίξουν τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας)  . 

Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη στα Χανιά και ο θείος της μικρούλας μπορεί πλέον σε λίγες μέρες, αφού εκδοθεί η απόφαση και ολοκληρωθούν ακόμα κάποιες τυπικές διαδικασίες, να την πάρει μαζί του στη Σουηδία όπου την περιμένει με ανυπομονησία η 9χρονη αδερφή της, η Σίντρα. Εκεί η Μάσα θα μπορεί να ζήσει με την αδερφή της και την οικογένεια του θείου της, τη γυναίκα του και το ενάμιση έτους παιδάκι τους. 

Στη Σουηδία οι πρόσφυγες  το πρώτο χρόνο μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας και επιδοτούνται για αυτό, όπως και για το ενοίκιο της κατοικίας τους, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας λαμβάνουν τη μέριμνα της κοινωνικής πρόνοιας. 

Η Μάσα που στην αρχή ήξερε μόνο αραβικά, στο ίδρυμα άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Τώρα που την επισκέπτεται ο θείος της αρχίζει να ξανακούει τη μητρική της γλώσσα και να ανταποκρίνεται. Τον περασμένο μήνα  έγινε δύο χρονών και μετρά ήδη  έξι μήνες από το ναυάγιο που της στέρησε την οικογένειά της.  
Τουλάχιστον,  σε λίγες μέρες η μικρούλα Μάσα θα μπορέσει να έχει μία ευκαιρία να συνεχίσει τη ζωή της, ενταγμένη σε μία οικογένεια  που την αγαπά και σε μία χώρα που σέβεται τα δικαιώματα των προσφύγων, οπωσδήποτε περισσότερο από πολλές άλλες.