«Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo, η οποία υπογραμμίζει τη «δυναμική εισβολή» του αριστερού Podemos (Μπορούμε) και την «αξιοσημείωτη άνοδο του [κεντροδεξιού] Ciudadanos» (Πολίτες), που δείχνουν ότι «το ισπανικό πολιτικό τοπίο εισήλθε σε νέα φάση» μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές.
 
Οι «αγανακτισμένοι», το κίνημα που γεννήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου εξαιτίας της κρίσης, το οποίο υποστηρίζεται από το Podemos, είναι σε θέση να κερδίσουν τα δημαρχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της Αριστεράς, σε ιστορική αλλαγή μετά από 24 χρόνια κατά τα οποία οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα.
 
 

Κίνδυνος για το Λαϊκό Κόμμα
 

Σε κύριο άρθρο της, η El Mundo επισημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα «διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης». Επίσης, αποδίδει το πισωγύρισμα που υπέστη το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραμένει ωστόσο πρώτη δύναμη στη χώρα, στην «έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα ανταποκρίθηκε στη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς».
 
Για την El Mundo «επείγει η διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του PP, το ταχύτερο δυνατό, καθώς χάνει σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011» και την απόλυτη πλειοψηφία που είχε κερδίσει σε πολλές περιοχές.
 
 

Μεγάλη υποχώρηση στις πόλεις
 

Παράλληλα, η εφημερίδα κρίνει ότι το PSOE παρουσιάζει «μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση σε έξι επιπλέον περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos», το κόμμα που επιβεβαίωσε στις εκλογές «τη δυναμική του εισβολή» στην πολιτική σκηνή της χώρας.
 
«Η πτώση του PP προκαλεί ανατροπή υπέρ της αριστεράς» επισημαίνει παράλληλα η κεντροδεξιά El Pais.
 
Τα αποτελέσματα δείχνουν «βαθιά αλλαγή», υπογραμμίζει εξάλλου η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η La Vanguardia αναφέρεται σε «ριζική αλλαγή».
 
«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως επανάσταση που είχε, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνει η El Pais.
 
 

Πολιτικός σεισμός
 

Για την εφημερίδα, πρόκειται για «σημαντικό αποτέλεσμα του πολιτικού σεισμού που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014», στις οποίες το Podemos κέρδισε πέντε έδρες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
 
Για τις οικονομικές εφημερίδες, τα κόμματα στην Ισπανία είναι πλέον «καταδικασμένα σε συμμαχίες», όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η Cinco Dias, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Expansion υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ισπανία αξιώνει συμμαχίες».