Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS, Σήφης Βαλυράκης,  τα …είπε όλα χθες στην Βουλή κατά την ακρόασή του από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από ότι φαίνεται όμως πολύ λίγα αυτιά είναι πρόθυμα να τον ακούσουν…

Μίλησε για τις εργασίες της επιτροπής που ολοκληρώθηκαν το 2011 και για  αδιαμφισβήτητα στοιχεία συστηματικού χρηματισμού κομμάτων, παραγόντων και κρατικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένες ποσοστώσεις …μίζας επι των έργων, της τάξης του 10% σε συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Στοιχεία που «ζωγραφίζουν» μία εγκληματική οργάνωση με την μορφή πολυεθνικής εταιρίας.  

Τοποθετούμενος απέναντι στους βουλευτές – μέλη της επιτροπής, υποστήριξε ότι το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS συνεχίζει ακόμη και σήμερα να συγκαλύπτεται. Όσοι δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν καλύπτονται πίσω από τραπεζικά και εταιρικά απόρρητα, τραπεζικούς λογαριασμούς  στο εξωτερικό που …δεν ανοίγουν με τίποτε, αλλά κυρίως από την έλλειψη πολιτικής βούλησης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος να διερευνήσει πραγματικά την υπόθεση.

Ακόμη και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές η SIEMENS παραμένει … συνεταίρος του ελληνικού δημοσίου ενώ οι απαιτήσεις του ελληνικού κράτους έχουν «χαθεί» σε μία συμφωνία εξώδικου συμβιβασμού απαιτήσεων.

Οι μίζες

Ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν στην τοποθέτηση του ο Σ.Βαλυράκης λέγοντας πως «οι υπάλληλοι της SIEMENS, φέρεται ότι διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων, υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της, δηλαδή, στο σύνολο σχεδόν των δομών του ελληνικού κράτους, Υπουργείο Συγκοινωνιών, Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.λπ. Σκοπός, της παραπάνω παράνομης δραστηριότητας, ήταν να εξασφαλιστεί η προνομιακή και δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό σχετικά με τις προμήθειες του ευρύτερου ελληνικού δημόσιου τομέα». Μάλιστα έδωσε συγκεκριμένα ποσοστά θυμίζοντας πως  «η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα. Απέδειξε ότι η SIEMENS  υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της και αύξανε το «κόστος» των συμβάσεων κατά 10%. Παρήγαγε έτσι 8% χρήμα για να δωροδοκεί υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για να δωροδοκεί, να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη των κυβερνήσεων»!

Οι έρευνες «κόλλησαν» στα κάθε λογής «απόρρητα»

Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροππής για την SIEMENS παραδέχθηκε ουσιαστικά το αδιέξοδο που δημιουργεί η ισχύουσα ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία,διασφαλίζοντας την ασυδοσία πίσω από περίπλοκα εταιρικά σχήματα ή εταιρίες off shore. ‘Όπως χαρακτηριστικά είπε «ενώ εντοπίζονται ροές μαύρων χρημάτων και οι οποίες συσχετίζονται με πολιτικές αποφάσεις, με υπουργικές αποφάσεις, που είχαν να κάνουν με συμβάσεις σε σχέση με τη Siemens, η σχέση μαύρου χρήματος και αποδεκτών διακόπτονταν σε παρένθετα πρόσωπα» και «μέναμε με την αδυναμία να γεφυρώσουμε το κενό αυτό, ως εξεταστική επιτροπή και με βάση τις δυνατότητες που είχαμε, άρα έμενε η ίδια η Siemens να κληθεί και να εξαναγκαστεί να δώσει την πληροφορία που η ίδια κατείχε, δηλαδή για το ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες, μέλη της κυβέρνησης, Υπουργοί, Υφυπουργοί, διαχρονικά όσοι είχαν εμπλακεί με τις προμήθειες του δημοσίου σε σχέση με την Siemens».

«Καταλήξαμε στο ότι ήταν πλήρως τεκμηριωμένη η λειτουργία της εκροής «μαύρου» χρήματος από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS» είπε ο Σ.Βαλυράκος «και αυτό αποδεικνύεται από όλη την δικογραφία την οποία συγκροτήσαμε μέσω δικαστικών συνδρομών, από στοιχεία που μαζέψαμε από αρκετές χώρες, εκθέσεις όπως των Η.Π.Α. από την εταιρεία Debevoise & Plimpton καθώς και βεβαίως και τις αποφάσεις των Γερμανικών δικαστηρίων». Πρόσθεσε όμως ότι το όλο θέμα «μπλόκαρε» και συνεχίζει να «μπλοκάρει» στα τραπεζικά απόρρητα. Ενδεικτικά επισήμανε ότι «υπήρχαν διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες που είχαν να κάνουν με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και, ενδεχομένως, ήρθαν απαντήσεις μετά το πέρας της λήξης των εργασιών καθώς και κατά τη δικαστική έρευνα που συνεχίστηκε και συνεχίζεται να έχουμε πράγματι και νεότερα στοιχεία».

Ως μόνη λύση ανέφερε το να αναζητηθεί «εάν υπάρχουν περιθώρια, να εξαναγκαστεί η Siemens στο να δώσει τις πληροφορίες αυτές και να διαλευκανθεί το σκάνδαλο, στον πυρήνα της έρευνας που ξεκίνησε η Βουλή και που δεν ολοκληρώθηκε κατά την δικιά μου αίσθηση και όχι μόνο». Ο Σήφης Βαλυράκης ηταν σαφής λέγοντας πως «η υπόθεση Siemens, αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο και πρόκληση για τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης».

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ενώ προκύπτουν ερωτήματα και για την σύμβαση που «τρέχει» ανάμεσα στο δημόσιο και την SIEMENS. ‘Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου «είναι εξόχως προβληματικό να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται μια θεσμική επιτροπή της Βουλής ότι η SIEMENS και η όποια SIEMENS και η κάθε SIEMENS, απολαμβάνει ιδιότυπης ή ιδιώνυμης ασυλίας, είναι, όμως, στην ευθύνη μας και στην αρμοδιότητα μας να μην επιτρέψουμε αυτή η ασυλία, τελικά να γίνει ατιμωρησία, διάβρωση και άλωση και του πολιτικού συστήματος και της Δημοκρατίας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι έχει ενδιαφέρον η πρόταση του Σ.Βαλυράκη «για εξέταση, αυτοτελώς, της SIEMENS, νομικού προσώπου, που έχει εκπροσώπηση, καθώς επίσης η εξέταση των όρων αυτού, του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση, με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου».