Αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε σε λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περισσότερες μονομερείς ενέργειες το πρώτo διάστημα της ορμής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ψευδαίσθηση ότι θα υπερίσχυε η Δημοκρατία έναντι των τελεσιγράφων. «Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ήταν επίσης λάθος η επιλογή να μην τεθεί στο προσκήνιο η ανάγκη παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτήσει υλικότητα. «Ο κόσμος θα βγει ξανά στους δρόμους αν χρειαστεί» τόνισε διευκρινίζοντας ότι «θα το αναζωογονήσουμε» αφού η αντίληψη της ανάθεσης «επιβιώνει» και είναι «ισχυρή».

Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο με ένα άρθρο


Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. «Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε» ανέφερε επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση. Απαντώντας σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή ρήξης της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε». «Η διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας».

Διευκρίνισε πάντως, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΝΤ που ζητά νέο μνημόνιο και να φύγει το θέμα του χρέους. Η βασική αρχή των θεσμών είναι η διασφάλιση του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με το Νίκο Φίλη, ωστόσο «υπάρχουν ρωγμές» όπως είπε.

Σε σχέση με το μνημόνιο, το οποίο «καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους» επισήμανε ότι δεν καταργείται αλλά ξηλώνεται αλλά «δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας  ωστόσο την ανάγκη ρύθμισης του χρέους. «Το 47σέλιδο συνοδεύεται με ρήτρα χρέους» είπε.

«Οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη λειτουργία – ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρέπει να διευρύνει τους πόρους του» είναι για την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη.
 

Η πολιτική για το μεταναστευτικό έχει αλλάξει

Η αμυγδαλέζα δεν είναι η ίδια που ήταν, ανέφερε ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι η πολιτική για το μεταναστευτικό έχει αλλάξει. «Δεν είναι η πολιτική ανακατάληψης των πόλεων του κ. Σαμαρά» τόνισε.

Θα πέσουμε ή θα παλέψουμε


Ως προς τη στάση απέναντι στη συμφωνία, ανέφερε πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία.

«Ένα αριστερό κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας, οι διαφωνίες αντανακλούν το διάλογο που γίνεται στην κοινωνία» εκτίμησε και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κινήσεις ρήξης εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και ρήτρες.

«Αν δεν έχουμε συμφωνία που να διασφαλίζει χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» είπε χαρακτηριστικά.

«Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η λιτότητα. «Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα», τόνισε.


 

Ο Πανούσης να σταματήσει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις

«Βλακώδη» χαρακτήρισε το σχέδιο της αστυνομίας να περιφρουρήσει με 8 διμοιρίες χθεσινή διαδήλωση 100 ατόμων. Είναι λάθος να δημιουργούνται αντιπερισπασμοί εν μέσω διαπραγμάτευσης, συμπλήρωσε. «Έχει αναλάβει δύσκολο έργο», όμως «πρέπει να σταματήσει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις» είπε.

Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την εισβολή στο πανεπιστήμιο. «Με πληγώνει ως αριστερό» είπε χαρακτηριστικά, όμως επισήμανε ότι δεν έχουμε ένταση του αυταρχισμού στη χώρα μας.


 

Στο πρόσωπο της Κωνσταντοπούλου χτυπάνε το ΣΥΡΙΖΑ – Να συνταχθει και η ίδια στην διαπραγμάτευση  


Σχολιάζοντας τη στάση της προέδρου της Βουλής, σημείωσε ότι στήνει αντιπαραθέσεις, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι πέφτει σε παγίδες και ότι την χτυπούν για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερά έχει μάθει να δίνει αγώνες, τόνισε αλλά «όχι με προσωπικές βεντέτες και αντιδικίες».

Σχετικά με το χρέος και τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, τόνισε «η κ. Κωνσταντοπούλου θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση». «Αυτό ορίζει το Σύνταγμα» είπε, προσθέτοντας ότι «τις αποφάσεις θα τις πάρει η Βουλή»

«Η ακροδεξιά πάει να ψαρέψει μέσα στην αγανάκτηση, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι» σημείωσε αναφερώμενος στην πρώτη διαφωνία του με τη στάση της προέδρου της Βουλής η οποία αφορούσε την επιμονή της κυρίας Κωνσταντοπούλου να δωθεί άδεια στους βουλευτές της ΧΑ να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση. «Τους λαθρεπιβάτες της αγανάκτησης πρέπει να τους απομονώνουμε» και όχι «να συζητάμε αν θα λειτουργήσει η Βουλή με τους χρυσαυγίτες ή όχι».

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ως το πιο μνημονιακό κόμμα το Ποτάμι ενώ τον εκπλήσσουν θετικά οι ΑΝΕΛ οι οποίοι «σέβονται τον συσχετισμό».


 

«Θέλησαν να μας ρίξουν»

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάποιοι θέλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι επιχειρήθηκε να γίνει πολιτική ανατροπή, προκαλώντας πανικό στον κόσμο.

«Έλεγαν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Το κινδυνολογικό παιχνίδι και μέσα και έξω απέτυχε.» σημείωσε, προσθέτοντας «ωστόσο απαιτούνται αποφασιστικές τομές στην εσωτερική λειτουργία του κράτους, στην οικονομία και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Προϋπόθεση η παραμονή στο ευρώ 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται για ζήτημα που χτυπάει το κοινωνικό σώμα της Αριστεράς και της Προόδου.

Θέλουμε να εισάγουμε στο παιχνίδι και άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η οποία θέλει να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε. «Θέλουμε το Πεκίνο να επενδύσει στην αναγκαία χρηματοδότηση του χρέους. Το ίδιο ισχύει και για τον Πούτιν», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αναπτυξιακή συνεργασία δεν σημαίνει εκχώρηση»

Ωστόσο αποσαφήνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει από την πλευρά τόσο της Κίνας, όσο και της Ρωσίας, παραμονή στην ευρωζώνη. Όπως τονίζουν, ένα ατύχημα στην ευρωζώνη θα είχε πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, ανέφερε.

Κόκκινο στον Πρετεντέρη


Σχετικά με τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, ανέφερε ότι η συμβολική άρνηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχουν σε εκπομπές, όπως του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, είναι ενδεικτική της συνολικής στάσης της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι είναι μεγάλος ο πειρασμός μιας εξουσίας να ελέγχει τα μίντια.

Για την ΕΡΤ τόνισε ότι είναι «λάθος ο εκάστοτε υπουργός να καθορίζει τη διοίκηση» ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για τον Λάμπη Ταγματάρχη. «Αν έρθουν δύσκολες στιγμές» η εκάστοτε εξουσία «θα σκεφτεί να ελέγξει τα ΜΜΕ» συμπλήρωσε.

Μέχρι τρεις τηλεοπτικές άδειες αντέχει η αγορά, είπε, για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και διαβεβαίωσε ότι πρέπει να «ελεγθούν τα δάνεια» και να καθαρίσει το τοπίο. «Θα κριθούμε όλοι και κρινόμαστε καθημερινά ως κυβέρνηση» εκτίμησε.
 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο TPP