του Κώστα Εφήμερου

Το ThePressProject είχε αναδείξει από το Νοέμβριο του 2014 το ασυμβίβαστο της Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που δημοσιεύσαμε το 2013 ήταν ταυτόχρονα Senior Tax Advisor στον λογιστικό κολοσσό PwC με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ελληνικές εταιρίες (μεταξύ των οποίων και του ομίλου EFG του Λάτση) και επίσης ήταν μέλος επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο τους. Η κυρία Σαββαΐδου δηλαδή την ίδια ώρα που βοηθούσε τις εταιρίες να αποφεύγουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ (όπως αποκαλύφθηκε από το LuxLeaks) υπέγραφε τις εκθέσεις διαφάνειας που έβρισκαν τα πάντα τέλεια στις ίδιες εταιρίες.

Σήμερα, στο πρώτο μέρος από τα τρία νέα ρεπορτάζ για την Κατερίνα Σαββαΐδου θα παρουσιάσουμε μια περίεργη απόφαση της σχετικά με την αναβολή της καταβολής φόρου των καναλαρχών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας τα επόμενα δύο ρεπορτάζ έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση της έναρξης του συστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην κυβέρνηση στους πέντε πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα και στην περίεργη εντολή της για επανέλεγχο συγκεκριμένης Α.Ε. παρόλο που είχαν ήδη καταλογιστεί πρόστιμα εκατομμυρίων και η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Τα ρεπορτάζ αυτά θα δημοσιευτούν αύριο και μεθαύριο. Είναι ήδη γραμμένα και προγραμματισμένα να παίξουν αυτόματα.

Μια απόφαση που βόλευε τους καναλάρχες

Στις 12 Ιανουαρίου του 2015 η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε την απόφαση ΠΟΛ.1016 σχετική με την ανανέωση της αναβολής του φόρου 20% επί των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόκειται για πάγια και σκανδαλώδη αναβολή που ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 2010, οπότε και εισήλθε στο νομικό μας σύστημα -κατ' απαίτηση των δανειστών μας- με τον Νόμο 3845.

Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν με την σκανδαλώδη αυτή απόφαση. Κάθε 31 Δεκεμβρίου από το 2010 οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αναβαλλόταν για μια ακόμη χρονιά. Φυσικά οι άνθρωποι της Τρόικας που ήταν τόσο σκληροί με το φρέσκο γάλα των 5 ημερών έδειχναν πάντα μια αδικαιολόγητη ανεκτικότητα στην αναβολή των φόρων που θα έπρεπε να πληρώνουν οι ολιγάρχες.

Έτσι κάθε χρόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν στην νομοθέτηση που έδινε στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων την δυνατότητα να εκδώσει μια ΠΟΛ, βάσει της οποίας ο φόρος του 20% επί των διαφημίσεων αναβαλλόταν για ένα χρόνο. Αυτή τη φορά όμως έγινε κάτι εντυπωσιακό, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να περάσουν ανάμεσα στις εκατοντάδες τροπολογίες την πάγια τροπολογία με αποτέλεσμα η κυρία Σαββαΐδου να αναβάλει τον φόρο χωρίς να έχει την νομική εξουσιοδότηση να το κάνει. Και ας δούμε το γιατί.

Ο Νόμος 3845 που ψηφίστηκε το 2010 στο 5ο άρθρο και στην παράγραφο 12 αναφέρει ότι «τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την εικοστή (20) ημέρα κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα […] με απόφαση του υπουργού οικονομικών καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του φόρου της παραγράφου αυτής και κάθε άλλη λεπτομέρεια ή διαδικασία εφαρμογής των διατάξεών της».

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων όμως παρακάμπτοντας το ότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στο νόμο εξέδωσε στις αρχές του χρόνου την ΠΟΛ.1016/2015 που τροποποιεί την απόφαση του προηγούμενου Γραμματέα, Κύριου Θεοχάρη ως εξής «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20η Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου έτους», ουσιαστικά ανανεώνοντας για 12 μήνες την αναβολή της είσπραξης του φόρου.

Σύμφωνα με τους νομικούς στους οποίους απευθυνθήκαμε η απόφαση αυτή είναι παράνομη αφού διατάξεις νόμου που έχουν ψηφιστεί στη βουλή δεν μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση Γενικής Γραμματείας, ενώ επιπλέον ο νόμος είναι σαφής ως προς τον τρόπο απόδοσης «με μηνιαίες δηλώσεις» και όχι με ετήσιες, όπως αποφάσισε αυθαίρετα η κυρία Σαββαΐδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της αναβολής της είσπραξης φόρου από τους καναλάρχες γίνεται με το σκεπτικό ότι ο φόρος θα δυσκόλευε τις επιχειρήσεις ενημέρωσης σε μια περίοδο κρίσης. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ζητάει την επιστροφή φόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη συχνοτήτων που δεν πλήρωναν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εδώ και χρόνια. Ποιά είναι λοιπόν η βούληση της κυβέρνησης; Να πληρώσουν τα κανάλια όπως ζητάει ο Νίκος Παππάς ή να μην πληρώσουν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όπως ζητάει η Κατερίνα Σαββαΐδου; 

Ποιος ελέγχει την Κατερίνα Σαββαΐδου;

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη κανείς δεν μπορεί να πειράξει την Κατερίνα Σαββαΐδου. Η κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου του, αρνήθηκε ότι ελέγχει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πριν από περίπου δύο μήνες πήρα μέρος στο briefing των πολιτικών συντακτών και ρώτησα συγκεκριμένα τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση με την κυρία Σαββαΐδου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας είχε ήδη αποκαλύψει ισχυρές ενδείξεις ασυμβίβαστου. Ο κύριος Σακελλαρίδης είχε τότε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε τα μέτρα της.  Αλλά δεν τα πήρε.

Δεν γνωρίζουμε υπό ποιό καθεστώς ο κύριος Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η κυρία Σαββαΐδου ελέγχεται από την Τρόικα αλλά από την απάντηση του κυρίου Σακελλαρίδη μπορούμε να υποθέσουμε ότι σίγουρα δεν την ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να την απολύσει. Επικοινωνήσαμε με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κύριο Χάρη Θεοχάρη και μάθαμε ότι η κυρία Σαββαΐδου έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο με στόχους, το οποίο όμως δεν είναι δημοσιοποιημένο στο σύστημα της διαύγειας. Ο κύριος Θεοχάρης πάντως μας είπε ότι αν δεν υπάρχει απόδειξη ότι η κυρία Σαββαΐδου ενεργεί παράνομα δεν υπάρχει τρόπος να σπάσει το συμβόλαιό της.

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ένας δημόσιος λειτουργός, ένας γενικός γραμματέας φαίνεται ξαφνικά ισχυρότερος ακόμα και από τους εκλεγμένους αρμόδιους.

Επιστρέφουμε λοιπόν στο ερώτημα: Θέλει η κυβέρνηση να ξεφορτωθεί την Κατερίνα Σαββαΐδου και δεν μπορεί; Ίσως και όχι, αφού στα χέρια μας έχει φτάσει τροπολογία που στάλθηκε από τον Σπύρο Σαγιά στο γραφείο του υπουργείου οικονομικών το οποίο πρότεινε τις εξής αλλαγές:

1. Ακαταδίωκτο
 
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν παραπέμπεται, δεν διώκεται και δεν ενάγεται για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση που διατύπωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
 
2. Κράτος εν κράτει
 
«Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20, καθώς και κάθε άλλης ειδικής διάταξης δεν απαιτείται σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών για τις πράξεις που εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,…
 
3. Παύση της οικονομικής επιθεώρησης
 
Ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2014 ως χρόνος παύσης λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, που συστήθηκε με τις διατάξεις της περίπτωσης η΄ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211) και συγκροτήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ. 167/1996, των Οργανικών Μονάδων αυτής και των συλλογικών οργάνων, που λειτουργούν σε αυτήν. Από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και μέχρι του χρόνου παύσης λειτουργίας της, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, τα συλλογικά όργανα, που λειτουργούν σε αυτήν και οι υφιστάμενες οργανικές της μονάδες, εκτός από την Διεύθυνση Εποπτείας Εσωτερικού Ελέγχου και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Επικοινωνήσαμε με τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, και του θέσαμε υπόψη το παραπάνω ντοκουμέντο. Δεν θέλησε να σχολιάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν διέψευσε την ύπαρξή του. Οι δικές μας πληροφορίες πάντως λένε ότι η συγκεκριμένη επιχειρούμενη κίνηση προκάλεσε τριβές και αντιδράσεις.