του Κώστα Εφήμερου

Η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε στο TAXIS στις 15 Μαΐου, δηλαδή τρεισήμισι μήνες μετά από την προβλεπόμενη ημερομηνία σύμφωνα με το 72ο άρθρο του  Ν.4172/2013. Και αν η κυρία Σαββαΐδου που έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει τις αποφάσεις για την έναρξη των εφαρμογών καθυστέρησε λίγο, στην περίπτωση των φυσικών προσώπων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Στο άρθρο 68 του ίδιου Νόμου αναγράφεται ότι οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν «μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους», δηλαδή την 30η Ιουνίου του 2015. Και όμως το σύστημα τελικά άνοιξε μόλις 20 ημέρες πριν την τελική ημερομηνία. Και ακόμα και όταν άνοιξε το σύστημα, σύμφωνα με τους εφοριακούς που μιλήσαμε, η αποστολή των σχετικών εγκυκλίων για το σύστημα εκδόθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η καθυστερημένη έναρξη των συστημάτων υποβολής φορολογικών δηλώσεων μπορεί να μην προκαλεί κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την τελική είσπραξη των αναλογούμενων φόρων αλλά δημιουργεί ασφυξία στον τομέα της είσπραξης τους. Οι υπηρεσίες φυσιολογικά δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τα εκατομμύρια των δηλώσεων μέσα σε λίγες ημέρες και επιπλέον μειώνεται και ο χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να προβούν σε περισσότερους δειγματοληπτικούς ή στοχευόμενους ελέγχους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυρία Σαββαΐδου με αυτή την καθυστέρηση προκάλεσε μεγάλη μείωση εσόδων ακριβώς την περίοδο που οι πιστωτές της χώρας πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί όλα τα μέτρα λιτότητας, απειλώντας με την άτακτη χρεοκοπία στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύγχανε να πληρώσει κάποιες από τις  δόσεις της προς τους πιστωτές.

Άλλωστε ένα από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των πιστωτών αλλά και της «εσωτερικής τρόικας», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ότι η έλλειψη εσόδων την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτεινε το πρόβλημα και μεγάλωσε την λίστα των μέτρων λιτότητας που πρέπει να υιοθετηθούν.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Το ότι η χώρα βρισκόταν σε διαπραγμάτευση και δεν ήταν ακόμα σαφές το τελικό φορολογικό πλαίσιο, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αφού τελικά όπως αποδείχτηκε ακόμα και τώρα που το σύστημα άνοιξε οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν επιπλέον φορολογικές συμπληρωματικές δηλώσεις μετά τις εντολές των πιστωτών.