του Γιάννη Μακριδάκη

Διότι αυτό δεν αποτελεί φυσικά πρόληψη αλλά απλώς κάποια ίσως έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Οι ασθένειες όμως, ψυχικές και σωματικές αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων προβλημάτων της ανθρωπότητας και του οικοσυστήματος οφείλονται στο ότι ο άνθρωπος αποσπάστηκε από το φυσικό του περίβλημα, στοιβάχτηκε σε τεχνητά και όξινα περιβάλλοντα, αναθέτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της ζωής και της διατροφής του σε άλλους.

Έτσι, εκτός των άλλων παραμέτρων της ζωής του που άλλαξαν και τη μετέτρεψαν σε βίο με βία και βιογραφικό, ο άνθρωπος που τρεφόταν με φυσικά παραγόμενες τροφές, μετατράπηκε σε καταναλωτή που καταναλώνει τεχνητά παρασκευασμένα τρόφιμα. Αυτό, σε συνάρτηση και με όλη την υπόλοιπη όξινη καθημερινή διαβίωσή του την προσανατολισμένη στην ηθική του χρήματος, έχει βεβαίως αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό του, στον τρόπο σκέψης του και συμπεριφοράς του, στα συναισθήματά του και φυσικά στο υπόλοιπο οικοσύστημα το οποίο καθημερινά απομυζεί, ρυπαίνει και μολύνει αλόγιστα, όπως τον μέσα του κόσμο.

Ο άνθρωπος δηλαδή στο φυσικό περιβάλλον τρέφεται, αλλά ο καταναλωτής στο τεχνητό σύστημα εκτρέφεται και καταναλώνει στην ουσία τον εαυτό του.

Πρόληψη λοιπόν δεν αποτελεί το ιατρικό τσεκάπ αλλά η ανάκτηση της ευθύνης από τον καθένα προσωπικά της ζωής του και της διατροφής του και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ένα υπουργείο υγείας. Πρόληψη είναι η συνειδητοποίηση από τον καθένα προσωπικά της λάθος πορείας του και η επανάστησή της όσο το συντομότερο σε άλλες ράγες, με άλλες αξίες, με πλήρη ανάληψη των ευθυνών του για τον ίδιο του τον εαυτό και κατ' επέκταση για όλη την ανθρωπότητα της οποίας είναι εκπρόσωπος αλλά και για όλο το οικοσύστημα του οποίου είναι μέλος αναπόσπαστο.

Εξάλλου το υποχρεωτικό τεστ κοπράνων που προτείνει ο Υπουργός Κουρουμπλής δεν μπορεί παρά να δείχνει κάθε φορά αυτό που ο εξεταζόμενος “κατανάλωσε”, έφαγε δηλαδή, αφού απλούστατα είμαστε ό,τι τρώμε.

Στο τελευταίο βιβλίο μου με τίτλο “Αντί Στεφάνου” (εκδ. Εστία 2015) ο ήρωας νεκροθάφτης Στέφανος κάνει κάθε πρωί μόνος του τεστ κοπράνων αφού αφοδεύει στον μπαξέ για να λιπάνει τα φυτά, αλλά και τελευταίως επί του τάφου της μητρός του, όπου έχει φυτέψει ξυλάγγουρα. Φυσικά ο Στέφανος είναι άνθρωπος που ζει φυσική ζωή σε περιβάλλον φυσικό και τρέφεται με φυσικές ανεπεξέργαστες, μη ζωικές τροφές, είναι ένας πρόδρομος δηλαδή της μετακαταναλωτικής εποχής της ανθρωπότητας, η οποία διαφαίνεται να έρχεται ολοταχώς αλλά και μετά βίας, αν κρίνουμε από κάτι τέτοιες σφιχτόκωλες αποφάσεις υπουργών.