Για τον ναυτιλιακό πλούτο ερίζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία και το Ντουμπάι μέχρι την Κίνα, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στον κλάδο.

Οι στόχοι της ΝΔ τώρα δικαιώνονται

Σε έναν συνολικό απολογισμό της πορείας της ΝΔ, τόνισε ότι οι πολιτικοί στόχοι της ΝΔ δικαιώνονται σήμερα.  Η ΝΔ έχει ιστορική διαδρομή 41 ετών για την οποία μπορεί να είναι υπερήφανη, τόνισε. Θεμελίωσε την 5η Δημοκρατία, σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι έβαλε τον στόχο της ευρωπαϊκής Ελλάδας και πολιτικούς στόχους που σήμερα έχουν δικαιωθεί.

«Ήταν το κόμμα που τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, του μικρότερου κράτους, της δημοσιονομικής σταθερότητας. Σήμερα όλοι μιλούν για αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παλιό κόμμα. Είναι συντηρητικό με την έννοια ότι δεν υπόσχεσαι λαγούς με πετραχήλια σε όποιον έχει ανάγκη», εξήγησε.

Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες εναλλακτικής

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπήκε σε μνημόνιο και το αντιμετώπισε με τους μισούς να τα υποστηρίζουν και τους άλλους μισούς να τα πετροβολούν.

«Αποτέλεσμα, δεν έχουμε βγει ακόμα από τα μνημόνια. Το πρόβλημα είναι βαριά πολιτικό και όχι οικονομικό. Η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ήταν χώρες όπου οι πολιτικοί αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μνημόνια, επισήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

«Η πολιτική ασυνεννοησία, η καλλιέργεια προσδοκιών ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι οδήγησαν εδώ. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Δεν είχαμε υποστήριξη στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Υπήρξαν προσδοκίες για εναλλακτικό πλαίσιο. Σε αυτό το περιβάλλον, τι ελπίδες έχεις να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα λιτότητας;», διερωτήθηκε ο βουλευτής για να προσθέσει: «Πάμε μαζί, να τελειώνουμε με αυτά τα μνημόνια και έχουμε πεδίο σύγκρουσης ιδεών, προκειμένου κάθε κόμμα να ασκήσει τη δική του πολιτική».

Το πόσο χρωστάς δεν έχει σημασία, αν πληρώνεις

Σχετικά με το χρέος, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι έχει ορισμένες παραμέτρους: «Μπορείς να το εξυπηρετείς; Υπάρχουν χώρες με πολύ μεγαλύτερο χρέος. Δεν έχουν όμως πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του. Το πόσο χρωστάς δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο το να μπορείς να εξυπηρετείς», είπε.

« Η πρώτη φορά που δεν πλήρωσε η χώρα, ήταν φέτος το καλοκαίρι. Ακολούθησαν capital controls και κηρύχθηκε χρεοκοπία. Τότε ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνη. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αδειάσει τη σαβούρα του ένα λεπτό πριν συγκρουστούμε στο έδαφος», τόνισε.


Ο κ. Τσίπρας ήξερε

Ως προς το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ανέφερε ότι ο κόσμος ψήφισε ΟΧΙ γιατί του υποσχέθηκαν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ενώ για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, είπε ότι δεν είχε καλές προθέσεις. «Ήξερε με ακρίβεια πού θα οδηγήσει η πολιτική του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο τι προτείνει η ΝΔ, είπε: «Η ΝΔ λέει επιτέλους ας μάθουμε από την εμπειρία του παρελθόντος: Ό, τι θεσμική αλλαγή πρόκειται να γίνει, ας γίνει μέσα σε ένα εξάμηνο, για να φέρουμε πιο κοντά το οικονομικό όφελος. Δεν έγινε αυτό, επειδή φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος», υποστήριξε.

Κάναμε υπηρεσίες με μισά τμήματα

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΝΔ, τόνισε ότι η κινητικότητα είναι σοβαρό μέτρο. «Κάναμε υπηρεσίες με μισά τμήματα, προχωρήσαμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τραγικό λάθος το να λέει κάποιος ότι οι ιδιωτικοποιήσεις υποθηκεύουν το μέλλον:  «Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μεγάλο όφελος. Τελειώνουν τα ρουσφέτια, οι προμήθειες». Ειδικά για τα ρουσφέτια, ανέφερε ότι  έχει ευθύνη και αυτός που το ζητάει.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι χρειάζονται στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες. Σε ερώτηση για την πτώση των μισθών σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Cosco, έθεσε το ερώτημα: «Δεν μπορεί να ζήσει κάποιος αν είναι υπάλληλος της Cosco και μπορεί, αν είναι στον Μαρινόπουλο;». «Υπήρχαν παρανοϊκοί μισθοί», πρόσθεσε.

Προς μετανάστες: Δεν σας προσκαλέσαμε

Για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε μεταναστευτική πολιτική: «Πρώτον, σταμάτησε τη διαδικασία επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας και ασφάλειας.

»Δεύτερον, σταμάτησε τη διάκριση μεταναστών – προσφύγων. Από τους 200.000 που έχουν μπει μέχρι σήμερα, οι 50.000 είναι μετανάστες. Μπήκατε παρανόμως σε μία χώρα, δεν σας προσκαλέσαμε, θα πρέπει να περάσετε από διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να σας στείλουμε στη χώρα από την οποία ερχόσαστε.

»Τρίτον, σταμάτησε τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Ο απελπισμένος δεν θα έρθει όταν ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει δύσκολη διαδικασία.

»Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την Ελλάδα χώρα τράνζιτ».

Μυτιλήνη ή Αμυγδαλέζα;

Αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τόνισε ότι δεν υπήρχαν οι καλύτερες συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γκρεμίσουμε όλο το σύστημα. «Είναι καλύτερη η εικόνα των προσφύγων με τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στη Μυτιλήνη;», διερωτήθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς και επιχειρεί να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες. Ισχυρίζονται ότι οι λιμενικοί στο παρελθόν βουλιάζανε τις βάρκες και τώρα δεν βουλιάζουν τις βάρκες…  Αυτά είναι αστεία», είπε.

Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ, είπε: «Εφαρμόσαμε επιχειρήσεις όπως ο Ξένιος Ζευς, που είχε σχέση με το ξεκαθάρισμα στο κέντρο των πόλεων. Επίσης, εφαρμόσαμε τις επιχειρήσεις Ασπίδα και Τάλως για την υπεράσπιση των συνόρων και τέλος το σχέδιο Ιόνη για την άφιξη των προσφύγων». Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκαν περισσότερο από όλους, κατάληξε.

Να διατηρηθούν τα προνόμια στη Ναυτιλία

Για την ελληνική Ναυτιλία σημείωσε ότι προσφέρει περίπου 250.000 θέσεις εργασίας στη χώρα. «Βασικότερη αρχή στην οποία δομήθηκε ήταν η φορολογική ασυλία. Από εκεί αναπτύχθηκε. Σήμερα, για τον ναυτιλιακό πλούτο ερίζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Η Βρετανία, με κάλεσμα του πρίγκιπα, προσφέρει τώρα και πάλι ασυλία. Το Ντουμπάι προσφέρει οικόπεδο. Η Κίνα προσφέρει προνομιακά πακέτα.

»Τα φορολογικά προνόμια πρέπει να διατηρηθούν για να διατηρήσουμε τη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία», κατέληξε.

Ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ στους Λαφαζάνηδες

Για την οικονομική πολιτική , ανέφερε ότι  ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στους Λαφαζάνηδες. Ψάχνουν ανάπτυξη σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Δεν το συμμερίζομαι το θεωρώ στο διηνεκές καταστροφικό. Είναι πολύ ασταθές αυτό το περιβάλλον.

»Με τον κύριο Τσίπρα έχουμε συμφωνήσει ότι το περιβάλλον σταθερότητας είναι το περιβάλλον του ευρώ», τόνισε.

Περιορισμός εθνικής κυριαρχίας ή χρεοκοπία


Αναφερόμενος στην κριτική ότι η πολιτική των προηγούμενων ετών οδήγησε σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε:

«Η πρώτη συμφωνία που έγινε ήταν με τον EFSM που ήταν ένας οργανισμός που φτιάχτηκε ad hoc που φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει τότε την χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας και έγινε στο Αγγλικό δίκαιο. Η Ευρώπη από τότε θεσμικά εξελίχθηκε και έφτιαξε τον ESM από τον οποίο δανειστήκαμε το καινούριο δάνειο ο οποίος υπάγεται στο Αγγλικό δίκαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιμέρους διαφορές μεταξύ Αγγλικού και Ευρωπαϊκού δικαίου στις προβλέψεις  σε σχέση με τη συμφωνία είναι από απειροελάχιστες ως δραματικά λίγες».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται πλέον σε ελληνικό δίκαιο αποτελεί ζήτημα απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο κύριος Βαρβιτσιώτης απάντησε:

«Βεβαίως, ένα λεπτό, για να μιλάμε σοβαρά απώλεια εθνικής κυριαρχίας έχουμε από τη στιγμή που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Απώλεια εθνικής κυριαρχίας έχουμε με την συμμετοχή σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνθήκη την οποία υπογράφουμε. Απώλεια εθνικής κυριαρχίας έχουμε εφόσον έχουμε μπει σε ένα διεθνές καθεστώς ελέγχου. Βεβαίως έχουμε απώλεια εθνικής κυριαρχίας» και προσέθεσε:

«Η τρίμηνη αξιολόγηση δεν είναι απώλεια εθνικής κυριαρχίας; Το θέμα είναι: είναι πρωτοφανές; Όχι, είμαστε η μόνη χώρα που το έχει κάνει; Όχι, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που γίνεται; Όχι. Είναι η απώλεια εθνικής κυριαρχίας που χάνουμε με τις τρίμηνες αξιολογήσεις τόσο σημαντική ώστε να πούμε ότι πάμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία; Ε, εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερο να έχουμε απολέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας, όπως οι τρίμηνες αξιολογήσεις, η υπαγωγή σε ετεροδικίες ή οτιδήποτε άλλο από ότι να πάμε σε μια άτακτη χρεοκοπία».

Ολόκληρη η συνέντευξη: