Πέντε κόμματα, ένα πρόγραμμα


Σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν 5 κόμματα που έχουν ως πρόγραμμα το Μνημόνιο 3. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι τα ποσοστά των κομμάτων που θα συγκυβερνήσουν. Αυτά τα κόμματα θέλουν να κρύψουν την πραγματική τους πρόθεση. Εάν χρειαστεί να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα γίνει και αυτό. Μνημόνιο και δημοκρατία μαζί δεν πάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που δεν κατήργησε το μνημόνιο είχε μια ευχέρεια αυτούς τους μήνες στα υπουργεία να χειριστεί τα πράγματα χωρίς να έχει από πάνω του την τρόικα. Δεν έχει πάτο το βαρέλι του μνημονίου. Ή το κόβεις ή δεν το κόβεις.


 

Έξοδος από την Ευρωζώνη , ρήξη με την Ε.Ε.


Οι της αριστερής πλατφόρμας δεν είχαν φύγει από την κυβέρνηση όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο και μετά υπήρχε η πίεση χρόνου για συνεργασία. Εντός της Ευρωζώνης δεν καταργείς το μνημόνιο και δικαιωθήκαμε σε αυτό, μακάρι να μην είχαμε δικαιωθεί. Με την Λαική Ενότητα στο θέμα της Ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν υπήρχε σύγκλιση. Πρέπει να βγεις καθαρά από την ευρωζώνη και να βάλεις θέμα ρήξης με την ΕΕ. Το να βγεις απλά με την Ευρωζώνη είναι δώρο άδωρο. Δεν είναι τεχνικό πρόβλημα να φύγουμε από την ΕΕ. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξής: Τι κάνεις με τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Εμείς λέμε ότι την παίρνουν οι εργαζόμενοι και λειτουργούν με αυτοδιαχείριση. Αν πεις ότι ζητάω από τον εργοδότη να το κρατήσει ανοικτό, είναι άλλο μοντέλο. Το πρόγραμμα μας προϋποθέτει οργανωμένο λαό.
 

Δεν συγκλίνουμε με ΛΑΕ και ΚΚΕ


Δεν μπορούσε να υπάρξει εκλογική συνεργασία με τη ΛΑΕ γιατί η πρόταση μας ήταν να γίνει συνεργασία, αλλά με τον τρόπο χτισίματος της ΛΑΕ δεν γινόταν. Χτίστηκε βάσει ηγετικής ομάδας και όχι με ένα μέτωπο από τα κάτω. Θα θέλαμε ένα πλατύ μέτωπο που θα κρατούσε την ελπίδα του ΟΧΙ ζωντανή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ενωτική πρόταση. Θα κοιτάξουμε από την επόμενη μέρα των εκλογών να χτίσουμε ένα ευρύ κοινωνικό πλαίσιο του ΟΧΙ και δεν θα κοιτάξουμε να κρατήσουμε το μαγαζάκι μας και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν ΛΑΕ και ΚΚΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε πορεία στη χώρα. 

 

Αριστερά και μνημόνιο δεν πάνε μαζί


Πρέπει να χωρίσουμε τα τσανάκια μας στην Αριστερά. Όποιος εφαρμόζει μνημόνια ξεκάθαρα δεν ανήκει στην Αριστερά, οι υπόλοιποι είμαστε στην ίδια βάρκα. Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εγώ αν πίστευα ότι ο κόσμος ήθελε πάση θυσία ευρώ, θα έκανα ένα δημοψήφισμα που θα ρώταγε ξεκάθαρα για το νόμισμα. Όταν υπήρξε στις 20 Φλεβάρη συμφωνία, αναγνώρισαν όλο το χρέος. Από τότε μέχρι τον Ιούλιο γινόταν αγώνας για να παρουσιαστεί το ερχόμενο μνημόνιο με ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Με πλήγωσε να βλέπω τον Μπαλαούρα εισηγητή του τρίτου μνημονίου Υπάρχει τηλεοπτικός αποκλεισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ άλλα κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ ή ο Λεβέντης μια χαρά σπρώχνονταν και σπρώχνονται.
 

Να πάει ο κόσμος στις κάλπες


Δικαιολογώ την αποχή, ειδικά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε πέντε μήνες απογοήτευσε τον κόσμο και μάλιστα πολύ νωρίτερα από τους πέντε μήνες. Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είχε καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Θέλουμε τον κόσμο να πάει στις κάλπες, δεν μπορούν να διορθώσουν την ψήφο τους, δίνοντας πλεονέκτημα στα κόμματα του μνημονίου. Ο μόνος λόγος που θέλουμε να μπούμε στη Βουλή, είναι δια του βήματος της να ακουστεί η φωνή μας, να ακουστούν οι διαδικασίες της συλλογικότητας στον κόσμο. Το κάλεσμα μας είναι προς όλη την Αριστερά και σε όλο τον κόσμο που αγωνίζεται. Από 21 Σεπτέμβρη, τελείωσε το παραμύθι, δεν γίνεται να μένουμε αμέτοχοι. Θα βάζουμε τα κορμιά μας μπροστά σε αυτούς που έρχονται να πάρουν τα σπίτια. Πρέπει να κρατήσουμε τα μεγάλα κινήματα του 2010-2012, τις καταλήψεις, τις πλατείες. Εκεί μέσα γινόντουσαν συζητήσεις, υπήρχαν συλλογικές διαδικασίες. Αυτό που διαχωρίζει τους συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τους άλλους είναι ότι βγήκαν μπροστά δημιουργικές δυνάμεις, αν και είχαμε την εργοδοσία απέναντι μας. Δεν πατάμε στον ατομικό συνδικαλισμό, που κοιτάει ο καθένας το συμφέρον του.

Ολόκληρη η συνέντευξη: