Ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις, προειδοποιεί το Ταμείο.
 
Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως τα προβλήματα που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια είναι πολλές φορές αλληλένδετα και σχετίζονται με την εποπτεία, τα νομικά συστήματα, τις προβληματικές αγορές χρέους, ενώ συχνά επιδεινώνονται από θεσμικές ελλείψεις. 
 
Προτείνει να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.
 
Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ, στα τέλη του 2014. 
 
Η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει πως στο τέλος του 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40% στην Κύπρο και το 35% του συνόλου στην Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα περιγράφει τη διαδικασία ρύθμισης δανείων στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη, αλλά και το τί ισχύει από το 2015 με τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτόν.