Οι υπέρμαχοι της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι εάν επιτύχουν πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Συντηρητικός Αρτούρ Μας και οι σύμμαχοί του υπόσχονται ότι αν κερδίσουν θα αποτινάξουν «τον ζυγό της ισπανικής μοναρχίας» σε ενάμιση με δύο χρόνια. 

Την ανεξαρτησία υποστηρίζουν από δεξιά και φιλελεύθερα κόμματα μέχρι και σχηματισμοί της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Το ιστορικό διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής αναγνωρίζει και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, που πρωτοστάσησε στην εκστρατεία όσων επιθυμούν την παραμονή της επαρχίας στην ισπανική επικράτεια. Την Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πρόβαλε το τελευταίο του διαφημιστικό σποτ, στην καταλανική γλώσσα, για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία.

Ο ίδιος ο Ραχόι εμφανίστηκε στο σποτ αυτό και είπε στα καταλανικά: perque units guanyem, δηλαδή “Μαζί κερδίζουμε”. Το σλόγκαν είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, το “Καλύτερα μαζί”, πριν από το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας, το 2014, όπου επικράτησε το “όχι” με ποσοστό 55,4%.

Υπολογίζεται ότι σε ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της. Από την πλευρά τους στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι η απόσχιση θα μετατρέψει την Καταλονία σε κατεστραμμένο κράτος-παρία, αποκλεισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ανέργια θα εκτοξευτεί στο 37% και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 44%.