«Κατά την άποψή μου, η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης σε παράνομες δομές είναι αντίθετη με τις αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Πούτιν σε απόσπασμα συνέντευξης του σε αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

«5.400 αντάρτες εκπαιδεύτηκαν, μόνο 60 δεν λιποτάκτησαν»

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε επίσης τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εκπαιδεύσει 5.400 σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Αποδεικνύεται ότι μόνο 60 από αυτούς εκπαιδεύτηκαν σωστά και μόνο 4-5 άνθρωποι σήμερα φέρουν ακόμη τα όπλα τους. Οι υπόλοιποι λιποτάκτησαν, μαζί με τα αμερικανικά όπλα τους, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος», υποστήριξε ο Πούτιν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αίτημα με το οποίο διαφωνούν οι ΗΠΑ.

Συνεργασία Ρωσίας, Συρίας, Ιραν, Ιράκ

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ συγκρότησαν ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη για να συντονίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Προτείναμε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα είδος συντονιστικού πλαισίου. Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για αυτό, ενημερώσαμε και τις ΗΠΑ επίσης και ο κύριος Κέρι είχε μία εις βάθος συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.