Όπως δείχνει το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην ερώτηση για τον «πιο σημαντικό πολιτικό», η Μέρκελ βρίσκεται για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση, πίσω από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και έναν τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. 

Στην έρευνα του ZDF επίσης, το 63% των Γερμανών απαντά ότι θεωρεί απειλή για την συνοχή της Ευρώπης την προσφυγική κρίση, ενώ στην ίδια ερώτηση, πριν από δύο εβδομάδες αυτή η απάντηση είχε δοθεί από το 55% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 78% θεωρεί ορθή απόφαση την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Παρόμοια αποτελέσματα δείχνει και μια έρευνα του περιοδικού «Spiegel». Στο ερώτημα «ποιος πολιτικός θα διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικό ρόλο», η καγκελάριος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Σόιμπλε, Στάινμαγερ και τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. Στην αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Ιούνιο, η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας δέχεται κι εσωκομματικά πυρά, λόγω των επιλογών της στο προσφυγικό. Η σημαντικότερη εξ αυτών ήτανε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στην απόφαση να δεχθεί η Γερμανία τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία, η οποία οδήγησε, όπως είπε, την κατάσταση εκτός ελέγχου.