Η ελληνική αποστολή είχε μεταβεί στην Οδησσό, για επαφές με κοινότητες της ομογένειας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως κατήγγειλε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης τους ακολουθούσαν συνεχώς ζητώντας εξηγήσεις για το λόγο που βρέθηκαν στην πόλη. «Οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας», αναφέρει η πρώην υπουργός.

Το πρωί, οι παρακρατικοί του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν σύμφωνα με το info-war να εισβάλλουν στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής, ενώ στη συνέχεια φώναζαν συνθήματα, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Η ελληνική αποστολή κατέφυγε σε ένα εστιατόριο προκειμένου να ξεφύγει από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας και του ελληνικού προξενείου. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα μέλη της αποστολής που αποτελείται από  τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Άμυνας Κ. Ήσυχο, την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, τον πρόεδρο επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Β. Χατζηλάμπρου με τη σύζυγό του και τον δημοσιογράφο, Α. Χατζηστεφάνου κατάφεραν να βγουν σταδιακά από τον χώρο που είχαν αποκλειστεί αλλά υπάρχουν φόβοι για το τι πρόκειται να γίνει όταν επιστρέψουν στο ξενοδοχείο.


Παρέμβαση του ΥΠΕΞ ζητάει ο Λαφαζάνης

Να παρέμβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τον προπηλακισμό στελεχών του κόμματος στην Οδησσό.

Ειδικότερα, ο κ. Λαφαζάνης μόλις πληροφορήθηκε το επεισόδιο εις βάρος της αντιπροσωπείας του κόμματος στην Οδησσό,  επικοινώνησε με τον Γιάννη Αμμανατίδη, υφυπουργό Εξωτερικών, για τον Απόδημο Ελληνισμό και ζήτησε την  παρέμβαση του υπουργείου