του Θάνου Καμήλαλη

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της «Εν.Κλω» παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναγέννηση της εταιρείας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της και την οικονομική ικανοποίηση όλων των πιστωτών (εργαζομένων – Δημοσίου – τραπεζών). Το σχέδιο τους προσκρούει στην πεισματική άρνηση των τραπεζών, που προτιμούν τη λύση των πλειστηριασμών, σε μια προσπάθεια να πάρουν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. Ένα πολύ μικρό μέρος μάλιστα, δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία ουσιαστικά ξεπουλιούνται, σε τιμές πολύ κάτω της πραγματικής τους αξίας (στον πρώτο πλειστηριασμό τη Δευτέρα πουλήθηκαν μόλις στο 10% της αξίας τους)


«Η Ελλάδα παγκόσμιος παίχτης στην κλωστοϋφαντουργία»

Η Ελλάδα είναι ένας «παγκόσμιος παίχτης» στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συγκεντρώνοντας το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της «Εν.Κλω», Γιάννη Μουσουλίδη που τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή «πρώτη ύλη και ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται σε αργία.»

Ο κ.Μουσουλίδης αναφέρθηκε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανεξάρτητων τραπεζικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και είναι βασικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Αντί να φαντασιωνόμαστε ξένους επενδυτές θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε αυτά που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάρθα Στογιαντσάκη προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την «Εν.Κλω», από το 2004 έως σήμερα. «Ο όμιλος Λαναρά διατηρούσε 17 εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και μέχρι το 2004 είχε κορυφαίες συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες ρουχισμού, όπως Benetton, Nike κ.α.» τόνισε η εκπρόσωπος των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι μετά άρχισε η οικονομική καταστροφή. «Το διάστημα 2004-2009 δόθηκαν δάνεια 125 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, χρήματα τα οποία δεν μπήκαν στα εργοστάσια, καθώς μόνος στόχος των εργοδοτών ήταν το χρηματιστήριο.»

Αναφέρθηκε επίσης και στην στάση της κ.Λούκας Κατσέλη, που στήριζε το εγχείρημα των εργαζομένων το 2010 ως υπουργός της τότε κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν επιδεικνύει την ίδια στάση.


«Στηρίζουμε το εγχείρημα αλλά…»

Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, που εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα των εργαζομένων, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν «αντίρροπες δυνάμεις» που δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση του,

«Προχωράμε μαζί με τους εργαζομένους και ζητούμε πάγωμα των πλειστηριασμών» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, θύλακες ακόμα και μέσα στο κράτος που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο γ.γ. Βιομηχανίας. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δείξει εδώ και καιρό το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την υπόθεση και πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Δήλωση υποστήριξης έκανε και η βουλευτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, που υποσχέθηκε ότι «με κυβερνητική παρέμβαση θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί» και ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την επανεκκίνηση των εργοστασίων σε Νάουσα και Κομοτηνή». Ανάλογες δηλώσεις υπέρ της επανεκκίνησης πτωχευμένων επιχειρήσεων και της προώθησης συνεργατικών μοντέλων έχουν προχωρήσει τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Έθνος η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, υποσχέθηκε το άνοιγμα 166 βιομηχανιών…


Το σχέδιο των εργαζομένων

Όπως το TPP είχε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το επιχειρησιακό σχεδιο των εργαζομένων έχει ως άξονες:

  • Διαγραφή μέρους των χρεών, είσπραξη και κεφαλαιοποίηση των υπολοίπων. Ενδεικτικά και όπως αναφέρεται στο σχέδιο, Οι Τράπεζες θα πάρουν οικόπεδα και κτίρια ονομαστικής αξίας 25 εκ € και μετρητά 7 εκ € σε 5 χρόνια. Το ποσό πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ ό,τι οι τράπεζες θα καταφέρουν να εισπράξουν μέσω του ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.
  • Δημιουργία ενός τριμερούς συνεργατικού σχήματος με τη συμμετοχή Τραπεζών του Δημοσίου και των εργαζομένων. Ενδεικτικά και με περιθώρια διαπραγμάτευσης  είναι οι νέοι μέτοχοι θα είναι οι εργαζόμενοι με ποσοστό 23%, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (37%), οι Τράπεζες με 15% και οι παλαιοί μικρομέτοχοι (24%)
  • Εξασφάλιση 336 θέσεων εργασίες σε πρώτο στάδιο, με στόχο να αυξηθούν οι θέσεις στις 7έχρι το 2020. Κατά την προηγούμενη δεκαετία η «Εν.Κλω» απασχολούσε ακόμα και 2.500 εργαζομένους, ενώ σημειώνεται ότι σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, όπου εδρεύει η εταιρεία, η ανεργία ξεπερνάει το 25%
  • Προώθηση προϊόντων στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά συμπεριλαμβανόμενων νέων χωρών όπου μέχρι τώρα δεν υπήρξε παρουσία.

Αναλυτικά: