Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Βορείου Κορέας «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών». Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «Επιβεβαιώθηκε ότι η δοκιμή έλαβε χώρα σε ασφαλές μέρος και με τέλειο τρόπο, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον».


Η πυρηνική δοκιμή που έγινε στις 03:30 ώρα Ελλάδος, προκάλεσε την αντίδραση της Ιαπωνίας, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να την χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια της χώρας και να προειδοποιεί για αυστηρή απάντηση στην Βόρεια Κορέα. Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, σε δηλώσεις του είπε «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας».

Ως σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη, χαρακτήρισε την κίνηση και η Νότια Κορέα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να διαμηνύει ότι θα εντείνει την παρακολούθηση της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, ο υφυπουργός Άμυνας εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε ήταν βόμβα υδρογόνου.

Εξάλλου, μετά τις εξελίξεις αναμένεται η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:00 για να αποτιμηθεί η κατάσταση.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, τόνισε πως η ενέργεια της Βορείου Κορέας συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών και σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς για πυρηνική δοκιμή, καταδικάζοντας παράλληλα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.


Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, Βερολίνο και Μόσχα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιτέθηκε στην Β. Κορέα για την χρήση πυρηνικών και κάλεσε την κυβέρνηση της να ξεκινήσει συνομιλίες για αποπυρηνικοποιήση. «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ. «Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σέφερ.

Η Μόσχα δείχνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.