Από τις δυνάμεις Ασφαλείας απελευθερώθηκαν συνολικά 126 όμηροι ενώ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας ανέφερε πως κατά τη διαρκεια της επιχείρησης, σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για έναν Άραβα και δύο Αφρικανούς.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων αναφέρθηκε στους 23 ωστόσο, ο Γάλλος Πρέσβης στην Μπουργκίνα Φάσο μιλά «τουλάχιστον για 27». 

Οι νεκροί φέρονται να είναι από 18 διαφορετικές εθνότητες, με δυο από αυτούς να είναι Γάλλοι. 

Ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας, Ρεμί Νταντζίνου ανακοίνωσε πως 33 όμηροι απελευθερώθηκαν– μεταξύ αυτών και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου – από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι σε εξέλιξη, ενώ έκανε γνωστό ότι 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να κάνουν έρευνα στο ξενοδοχείο για τους υπόλοιπους ομήρους , αλλά δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι είνναι ακόμα στο ξενοδοχείο ή αν οι ένοπλοι είχαν συλληφθεί ή σκοτωθεί .
 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).


Οι γαλλικές ειδικές ομάδες βοηθούν.

Ολάντ: «Άνανδρη η επίθεση» στην Μπουρκίνα Φάσο

      
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου». 
 
«Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας», τονίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ».

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για ανταλλαγή πυρών μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας του ξενοδοχείου και δραστών έξω από το κτίριο του ξενοδοχείου, στο οποίο στεγάζεται και καζίνο. Στο στόχαστρό των δραστών βρέθηκε και ένα καφέ-εστιατόριο που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο εκρήξεις, σημειώθηκαν σύμφωνα με το BBC, σε οχήματα έξω από το ξενοδοχείο το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια οι δράστες, φορώντας μάσκες εισέβαλαν στο Splendid Hotel, όπου συνήθως διαμένει προσωπικό του ΟΗΕ και αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Μετά από  ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2015 και μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η χώρα εξέλεξε κυβέρνηση, ωστόσο οι αναταράξεις δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

 

#URGENT Situation toujours confuse autour de l'hôtel Splendide à Ouagadougou.#burkina #ouagadougou www.burkina24.com Photos: un témoin de l'attaque

Posted by Burkina 24 on Friday, 15 January 2016