Δύο μαύρες τρύπες, με μάζες περίπου 36 και 29 φορές τη μάζα του Ήλιου, συγκρούστηκαν μεταξύ τους πριν από περίπου 1,3 δισ. έτη φωτός κι έτσι παράχθηκαν τα βαρυτικά κύματα, ανέφερε η εκπρόσωπος του πειράματος Γκέιμπι Γκονζάλες.

Το σήμα εντοπίστηκε στις 14 Σεπτεμβριου 2015 και πρόκειται ακριβώς για ό,τι προέβλεψε η θεωρία του Αϊνστάιν για δύο μαύρες τρύπες που συγκρούονται.


Οι μαύρες τρύπες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συγκρούστηκαν με το ήμισυ της ταχύτητας του φωτός. Με την συγχώνευση σχηματίστηκε μια ενιαία μαύρη τρύπα με μάζα 62 φορές τη μάζα του Ήλιου.


Το υπόλοιπο της μάζας μετατράπηκε σε ενέργεια που τροφοδότησε τα βαρυτικά κύματα που ανιχνεύθηκαν.

Oι ερευνητές κατέγραψαν μία μέτρηση στον ένα ανιχνευτή του πειράματος LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στη Λουϊζιάνα, το οποίο χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα ανιχνεύθηκε και στον δεύτερο ανιχνευτή, στην Ουάσιγκτον, 3.000 χιλιόμετρα μακριά, με διαφορά 7 χιλιοστών του δευτερολέπτου.


Μετά από ανάλυση των δύο καταγραφών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μορφή των σημάτων έχει τα χαρακτηριστικά που, όπως προβλέπεται θεωρητικά, θα πρέπει να διαθέτουν τα βαρυτικά κύματα από τη συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών.

 
Οι παραμορφώσεις είναι αληθινές, σύμφωνα με την Γκέιμπι Γκονζάλες, η οποία τόνισε ότι μόνο αν τις δει κανείς σε δύο μέρη που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, μπορεί να το πιστέψει.

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς, του μαθηματικού μοντέλου που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μία συνέχεια, που δημιουργούνται στον χωροχρόνο από βίαια κοσμικά φαινόμενα και διαδίδονται στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός, με την προϋπόθεση ότι οι κινήσεις τους δεν είναι τέλεια σφαιρικές ή κυλινδρικά συμμετρικές.

 
Παράγονται από την επιτάχυνση σωμάτων μεγάλης μάζας, τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση και τον συμπιέζουν σε μια άλλη.
 

Διαβάστε ΕΔΩ το Κεφάλαιο 6 από το βιβλίο «Μαύρες Τρύπες» του Δ. Σιμόπουλου, αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένου για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το κεφάλαιο αυτό, γραμμένο από τον Κ. Κόκκοτα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tubingen, περιγράφει το θέμα των Βαρυτικών Κυμάτων.

 

ΟΙ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥΠαραθέτω εδώ το Κεφάλαιο 6 από το βιβλίο μου “Μαύρες Τρύπες” (το οποίο μπορείτε να κατεβάσ…

Posted by Dionysios Simopoulos on Thursday, 11 February 2016