youtube

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και την ερευνητική κοινοπραξία LIGO, ανακάλυψης βαρυτικών κυμάτων, ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση δύο μαύρων οπών, περίπου 1 δισ. έτη φωτός μακριά. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)


 

Η ανακάλυψη δίνει το έναυσμα για μια νέα εποχή στην Αστρονομία

 
Για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης ο Karsten Danzmann, διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank Βαρυτικής Φυσικής, αλλά και στο Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Leibniz της Γερμανίας, δήλωσε ότι«πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απευθείας ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, για την πρώτη στην ιστορία άμεση ανίχνευση μαύρων οπών και συνάμα μία ακόμη επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αφού οι ιδιότητες αυτών των μαύρων οπών συμφωνούν επακριβώς με όσα προβλέπει γι’ αυτές η θεωρία του Αϊνστάιν που διατυπώθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν».

 
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσαν εκδήλωση με στόχο την άμεση όσο και έγκυρη ενημέρωση επάνω στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και την παρουσίαση των μεγάλων ανακαλύψεων στο γενικό κοινό με τρόπο εύληπτο και κατανοητό. 
 
Προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά του αντικείμενα στρέφονται στον ευρύτερο χώρο της Σχετικιστικής Αστροφυσικής και ειδικότερα στις ιδιότητες των πλέον σχετικιστικών κοσμικών αντικειμένων: τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 
19:00-19:15: Χαιρετισμοί
 
Ενωση Ελλήνων Φυσικών: Τάκης Φιλντίσης
Ενωση Ελλήνων Φυσικών: Στράτος Θεοδοσιου,Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΕΦ
Διονύσης Σιμόπουλος, Επιτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου
 
 
19:15-20:05: Κεντρική Ομιλία:

«Βαρυτικά Κύματα: Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου»

 
Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
 
 
20:05-20:35: Συζήτηση
 
Ομιλητές: Τάκης Φιλντίσης (Ένωση Ελλήνων Φυσικών), Στράτος Θεοδοσίου (Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΕΦ), Διονύσης Σιμόπουλος (Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου), Θεοχάρης Αποστολάτος (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ).
Συντονιστής: Μάνος Κιτσώνας (Ίδρυµα Ευγενίδου, ∆ιευθυντής Νέο Ψηφιακό   Πλανητάριο)
 

Εικόνες από την χτεσινή εκδήλωση για τα Βαρυτικά κύματα. Ευχαριστούμε τους περισσότερους από 650 φίλους και φίλες της επ…

Posted by Dionysios Simopoulos on Wednesday, 24 February 2016