του Μάνου Φραγκιουδάκη

«Δεν ήταν ο μόνος αυτός που πέθανε προχθές, θα πεθάνουν κι άλλοι» λέει στο ThePressProject ο Μάνος, νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. «Οι δικαστικές αρχές του Πειραιά έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι. Η όλη συμπεριφορά και η όλη αντιμετώπισή τους προς το νέο νομοσχέδιο ήταν τελείως αρνητική. Με το που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, τον Μάιο αποφυλακίστηκαν δέκα άτομα το πολύ. Και λίγα ακόμη στις αρχές του Ιουνίου. Από τότε δεν έχει βγει κανείς. Έστελναν αρνητικές απαντήσεις, άρχισαν να μην αναγνωρίζουν τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), και τους ζητούσαν να ονομάσουν αν είναι πρόσκαιρη ή μόνιμη η αναπηρία. Εμείς φωνάζαμε στο υπουργείο από τις 6 Μαϊου. Από τότε μέχρι τώρα, έχουν κοπεί περίπου δεκαπέντε αποφυλακίσεις. Ανθρώπους με κίρρωση του ήπατος 75%, Aids, βαριά νοσούντες 80%, τα κόβουν όλα».

«Δικαστικά τεχνάσματα που κοστίζουν ζωές»

Ο 64 χρονος που πέθανε την περασμένη Πέμπτη είχε κάνει πριν από τρεις μήνες αίτηση για να αποφυλακιστεί με το άρθρο 110Α του 4322/15 και οι δικαστικές αρχές του Πειραιά αποφάνθηκαν ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. «Έτσι τον έστειλαν ξανά να περάσει ΚΕΠΑ. Έκανε ξανά αίτηση και δεν πρόλαβε να αποφυλακιστεί. Δεν ήταν ο μόνος αυτός που πέθανε προχθές, θα πεθάνουν κι άλλοι. Υποτίθεται ότι το υπουργείο είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή ότι υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που είναι σοβαρά στην υγεία τους και πρέπει να φύγουν. Γι αυτό και θεσπίσανε έναν νόμο. Ο άνθρωπος είχε κάνει διάβημα τον Νοέμβριο και είχε ρωτήσει γιατί δεν τον αφήνουν να φύγει».

Η απάντηση στην επιστολή ήταν «Σας ενημερώνουμε ότι πρέπει υποχρεωτικά να προσδιορίζεται αν η αναπηρία είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη και στην περίπτωση της πρόσκαιρης να αναφέρεται η αναπηρία, το ποσοστό της και ο χρόνος διάρκειάς της». Έτσι, τον έστειλαν ξανά στα ΚΕΠΑ και τα ΚΕΠΑ τον Δεκέμβριο του αναγνώρισαν ξανά αναπηρία 80%.

Οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο των φυλακών κατηγορούν τις δικαστικές αρχές του Πειραιά για δικαστικά τεχνάσματα που κοστίζουν ζωές. «Δεν ξέρω τι θέλουν και γιατί το κάνουν. Θέλουν να μας στρέψουν να αρχίσουμε να φωνάζουμε στο υπουργείο; Δεν ξέρω. Μέχρι που έκοψαν και έναν μεταμοσχευμένο καρδιάς. Αν είναι 35 όλοι σε όλη την Ελλάδα, αυτός ήταν ένας από αυτούς. Και ζούσε και με τεχνητή καρδιά 4-5 χρόνια ο άνθρωπος. Αυτή ήταν πολύ κραυγαλέα περίπτωση και μετά από έντονες διαμαρτυρίες το διόρθωσαν» λέει ο Μάνος. 

Όπως τονίζει, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τώρα, έχει γίνει μόνο μια αποφυλάκιση βαριά ασθενή και αυτή ήταν μεταμοσχευμένου στην καρδιά. Από τον Δεκέμβρη του 2015 που ξαναψηφίστηκε και διορθώθηκε ο νόμος, πάλι δεν έγινε καμία. «Πέρασε ένας πολύ καλός νόμος και αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται εδώ. Σε άλλες φυλακές φεύγουν. Στα Ναύπλιο, στα Διαβατά, στα Γιάννενα, στη Λάρισα… Εδώ δε φεύγουν οι άνθρωποι που πρέπει να φύγουν. Στην Αθήνα που το Εφετείο στεγάζεται στον Άρειο Πάγο είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Εδώ δε φεύγεις.

Αν είσαι στην Αυλώνα και κάνεις αίτηση στην Αθήνα φεύγεις. Αν είσαι από εδώ και κάνεις στον Πειραιά δεν φεύγεις. Αν δεν αναλάβει πρωτοβουλία κάποιος από τον Άρειο Πάγο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει».

Η διαδικασία για την αποφυλάκιση

Όταν ένας κρατούμενος είναι βαριά άρρωστος,  κάνει αίτηση αποφυλάκισης και περνάει εξετάσεις στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αν τα ΚΕΠΑ αποφανθούν ότι η αναπηρία είναι κάτω του 67% δεν δικαιούται να αποφυλακιστεί. Εκτός αν έχει 50% αλλά είναι κατάκοιτος, δηλαδή δεν μπορεί να περπατήσει ή να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Σε περίπτωση που τα ΚΕΠΑ πιστοποιήσουν αναπηρία άνω του 67%, ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού κάνει αίτηση στον εισαγγελέα Πειραιά και στην συνέχεια περνάει από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας εισηγείται στο Συμβούλιο και το συμβούλιο αποφασίζει.

Για να μπορεί κάποιος να αποφυλακιστεί, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η προϋπόθεση είναι να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του και να έχει άνω του 67% αναπηρία. «Ο πρώτος νόμος, δεν έλεγε για πρόσκαιρη ή μόνιμη αναπηρία. Την έχεις; Φεύγεις. Αυτό πέρασε από την Βουλή».

Οι δικαστικές αρχές του Πειραιά. ενέκριναν αρχικά μερικές αποφυλακίσεις. «Κάποια στιγμή, δεν ξέρω γιατί, άλλαξαν τελείως. Έβαλαν φρένο σε όλες τις αποφυλακίσεις και ζητάνε να αναγράφεται στο χαρτί αν η αναπηρία είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη. Και αν είναι πρόσκαιρη, πότε τελειώνει. Έτσι, αρνήθηκαν δυο-τρεις και ανάγκασαν το υπουργείο να το γράψει σε νόμο», λέει ο Μάνος.

Στη συνέχεια θεσπίστηκε ένα άλλο νομοσχέδιο, στον νόμο 4356/15 στο οποίο αναφέρεται, ότι δικαιούται αποφυλάκιση ένας κρατούμενος ακόμη και αν έχει πρόσκαιρη αναπηρία. Όπως λέει ο νόμος, η ειδική πραγματογνωμοσύνη ή η βεβαίωση του ΚΕΠΑ,  πρέπει να προσδιορίζουν αν η αναπηρία είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη και να αναφέρουν στην περίπτωση της πρόσκαιρης, το ποσοστό αναπηρίας και λήξη της αναπηρίας. Ο νοσηλευόμενος στις φυλακές Κορυδαλλού όμως, καταγγέλει ότι δεν εφαρμόζεται ούτε αυτή τη φορά ο νόμος «Και πάλι δεν τον εφαρμόζουν επειδή το ΚΕΠΑ δεν γράφει τη λέξη πρόσκαιρη. Πώς αυτός από τα ΚΕΠΑ θα γράψει τη λέξη πρόσκαιρη σε έναν οροθετικό; Αφού η αναπηρία είναι μόνιμη. Και μπορεί να γίνει και χειρότερα. Καλύτερα δεν θα γίνει πάντως. Το ΚΕΠΑ δεν το γράφει αυτό. Γράφει ότι έχει αυτό το ποσοστό και λήγει τότε. Και βρεθήκαμε πάλι σε αυτό σημείο. Είναι ακόμα ένας τώρα στο νοσοκομείο που θα πεθάνει και αυτός. Έχουμε τρεις-τέσσερις που είναι καταδικασμένοι σε θάνατο εδώ, συν αυτούς που είναι βαριά ασθενείς και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν. Έχουν απορρίψει 14-15 υποθέσεις έτσι. Δεν ξέρω για ποιόν λόγο. Εκδικούνται εμάς ή το υπουργείο;»

«Γιατί δεν παρακολουθεί κανείς πώς λειτουργούν;»

«Το υπουργείο νομοθετεί αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται. Εμείς τους λέμε πως αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα είναι εύκολο να το κάνουν. Να ζητήσει κάποιος από τον Άρειο Πάγο να λαμβάνει αντίγραφο όλων των υποθέσεων που αφορούν το θέμα. Και μόνο που θα ήξεραν από τον Πειραιά ότι θα δουν την απόφαση και στον Άρειο Πάγο δεν θα συνέβαιναν αυτά. Η κ. Θάνου ήταν υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πάλι στον Άρειο Πάγο είναι. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να εφαρμοστεί ο νόμος; Εμείς ρωτάμε απλά για ποιόν λόγο δεν εποπτεύεται ο Πειραιάς», λέει ο Μάνος.

«Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αλλά παραμένουν τραγικές»

Σύμφωνα με τον νοσηλευόμενο στο Νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού, έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις συνθήκες διαβίωσης αλλά δεν σημαίνει ότι αυτές είναι πλέον καλές. «Όταν είχε έρθει πρώτη φορά ο κ. Παρασκευόπουλος ήμασταν 170 άτομα εδώ και 40 στο παράρτημα. Το νοσοκομείο έχει προδιαγραφές 60 ανθρώπων και τώρα είμαστε 140 άτομα και 48 στο παράρτημα. Αυτά είναι τα νούμερα. Βεβαίως παλαιότερα ήμασταν τριπλάσιοι. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Τώρα είμαστε διπλάσιοι απ’ όσο προβλέπουν οι υποδομές. Δεν μπορούμε να πούμε  ότι έγιναν καλές οι συνθήκες».

Το σημαντικό πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι είναι η έλλειψη νοσηλείας «Εδώ δεν υπάρχει νοσηλεία όπως σε ένα νοσοκομείο. Αυτό δεν επιβαρύνει την υγεία του ασθενή; Οι γιατροί περνούν μια φορά το πρωί και από το απόγευμα δεν υπάρχει νοσηλεία. Αν πονάς και είσαι άρρωστος πας εσύ στον γιατρό. Αν ο διπλανός μου δεν είναι καλά θα πάω εγώ στον γιατρό να του το πω. Θα στείλουν τον σωφρονιστικό υπάλληλο να τον σηκώσει και θα τον πάνε στον γιατρό. Το πρωί έρχονται και επισκέπτες γιατροί, κάτι γίνεται. Από τη 1 το μεσημέρι και μετά είναι ένας γιατρός και δύο νοσοκόμοι για όλους. Αν πάθουν κάτι δύο ασθενείς ταυτόχρονα, ο ένας θα πεθάνει» τονίζει ο Μάνος. 

Η έλλειψη νοσηλείας στο νοσοκομείο έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών «Έχουμε εδώ 6-7 περιστατικά με εγκεφαλικά επεισόδια. Μετά το εγκεφαλικό χρειάζεσαι κάποιες θεραπείες να επανέλθεις. Αυτές οι θεραπείες δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι καταδικασμένοι να μείνουν ανάπηροι. Δηλαδή η καταδίκη σε αναπηρία είναι τιμωρία για το παράπτωμα που έκανες; Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Αραβαντινός, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια, τους “παρκάρουν” όλους εδώ».

Παρασκευόπουλος: «Γίνεται διαρκής προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε στο ThePressProject σχετικά με τις καταγγελίες ότι δεν επιτρέπεται ο υπουργός να επεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Η αρμοδιότητα του υπουργείου είναι να νομοθετεί. Δεν γίνεται να επεμβαίνει το υπουργείο στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Αναφερόμενος στις υποδομές, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι γίνεται διαρκής προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών και των υποδομών του σωφρονιστικού συστήματος. «Είναι ο κύριος τομέας στον οποίο δουλεύουμε. Προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες στο σωφρονιστικό σύστημα», τόνισε.