του Κώστα Εφήμερου

Μέχρι πέρυσι αν δεν ήσουν με τον Σαμαρά ήσουν ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι το άσπρο/μαύρο στην επιχειρηματολογία όμως έχει περάσει πλέον σε νέα επίπεδα. Αυτοί που τώρα μας κατηγορούν είτε ότι ξεπλένουμε τους τζιχαντιστές, είτε ότι επιχειρούμε να δικαιολογήσουμε τις ενέργειές τους προφανώς δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και ο ίδιος ο δημιουργός του καρτούν, ο Herge είχε αποκηρύξει τις πρώτες περιπέτειες του κοκκινομάλλη ρεπόρτερ υποστηρίζοντας ότι ήταν απότοκο των προκαταλήψεων της αστικής του εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο απόκομμα προέρχεται από το τεύχος στο οποίο ο Τεν-Τεν επισκέπτεται το Κογκό όταν αυτό ήταν Βέλγικη αποικία.


Η ιστορία υπάρχει καταγεγραμμένη για να μαθαίνουμε από αυτή. Ποιόν άλλο λόγο μπορείτε να σκεφτείτε εσείς; Το ξέρατε ότι υπάρχει κράτος όπου αν τα παιδιά εργάτες δεν ήταν αποδοτικά στις φυτείες που εργάζονταν τους κόβανε χωρίς καθυστέρηση το ένα χέρι; Όχι, δεν είναι το «Ισλαμικό Κράτος», ήταν το Βελγικό Κογκό όταν βασιλιάς του ήταν ο Λεοπόλδος Β'. Είμαι σίγουρος ότι όσοι μας επιτέθηκαν δεν είχαν ιδέα για όλα αυτά.

Με την ανάρτηση του συγκεκριμένου αποσπάσματος φυσικά και δεν δικαιολογούμε κανέναν υπάνθρωπο που αποφασίζει να κάνει κάτι τόσο αποτρόπαιο. Αυτό που επισημάναμε είναι η υποκρισία του να χρησιμοποιείς ένα σχεδόν ρατσιστικό σύμβολο (κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μάθετε την ιστορία του Τεν-Τεν) προκειμένου να διαφημίσεις μια ενότητα γύρω από αξίες που δεν πρέσβευες πάντα.

Αυτό που σόκαρε τους φίλους μας (τους λέω φίλους μας γιατί δεν χάνουν ευκαιρία να μας ψέξουν, πράγμα που δείχνει στην πραγματικότητα τον μεγάλο τους έρωτα για εμάς) είναι η έλλειψη πολιτικής ορθότητας της συγκεκριμένης ανάρτησης. Θεώρησαν ασέβεια προς τους νεκρούς να μην ζητάς απλά αποκεφαλισμένους τζιχαντιστές (εμείς βέβαια είμαστε δυτικοί και δεν κάνουμε τέτοια, έχουμε την τεχνολογία να πατάμε κουμπάκια που κάνουν την αποτρόπαια δουλειά, με λίγες μόνο «παράπλευρες απώλειες» αμάχων που ακρωτηριάζονται καθημερινά από τις επιθέσεις). Κι όμως, κατά την προσωπική μου άποψη ο σωστός χρόνος να μιλήσεις για αυτά που όλοι αποφεύγουν είναι όταν η φωτιά ακόμα καίει. Αν περιμένεις πρώτα να μην ασχολείται κανείς τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: δεν θα ασχοληθεί κανείς.

Το Βέλγιο μέχρι τις πρώτες ημέρες του 2016 πουλούσε βαρύ οπλισμό στη Σαουδική Αραβία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει ήδη αποδειχτεί ότι οι αντάρτικες ομάδες που πολεμούσαν το Καθεστώς Άσαντ (και από τις οποίες προήλθε ο ISIS) χρηματοδοτούνταν και εξοπλίζονταν από τη δύση μέσω της Σαουδικής Αραβίας.

Δικαιολογούνται έτσι οι βομβιστικές επιθέσεις; Όχι βέβαια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει όλοι οι δυτικοί να ξανακοιτάξουμε την ιστορία. Οφείλουμε να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο οπαδικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ο αντίλογος θα οδηγήσει νομοτελειακά σε έναν εμφύλιο που δεν θα φανταζόταν κανείς λίγα μόλις χρόνια πριν.

Είμαστε υποτίθεται έλλογα όντα και όχι τρανζίστορ υπολογιστών που γνωρίζουν μόνο το 0 και το 1. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την συνδυαστική δυνατότητα του εγκεφάλου μας. Αν δεν το κάνουμε σύντομα, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα.

Υ.Γ. Κάποιοι από αυτούς που σοκαρίστηκαν από το σκίτσο που αναρτήσαμε βρήκαν μια εύκολη αιτιολογία: Είμαστε λέει αναρχοκομμουνιστές και για αυτό τα γράφουμε αυτά. Σε αυτούς θα δώσω μόνο αυτό το λινκ του Salon, του βραβευμένου με Πούλιτζερ αμερικανικού ΜΜΕ… που σίγουρα κατέλαβαν αναρχοκομμούνια.