Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί στην πρώτη εναλλακτική του προσχεδίου της συμφωνίας που δημοσίευσε το ThePressproject την Δευτέρα όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η πρόταση Σκουρλέτη ήταν να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά «βάσει της έκθεσης από ανεξάρτητους συμβούλους, θα συμφωνήσουν με τους Θεσμούς και θα εγκρίνουν στο πλαίσιο του ΚΥΣΟΙΠ ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Σε αυτό το συγκείμενο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση ενός μεριδίου τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο 2016».

Βασικός όρος που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την εναλλακτική , είναι πως «αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2016, η Ελληνική Δημοκρατία θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ το 2017».

Ποιός θα ασκεί το μάνατζμεντ;

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει το θέμα του μάνατζμεντ καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις όταν προχωρήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του 902.gr το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με το «στρατηγικό επενδυτή», κάτι που σημαίνει πως η διαχείριση θα περάσει στον ιδιώτη.

Τέτοιο προηγούμενο δεν θα είναι πρωτοφανές καθώς κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 55% αλλά το μάνατζμεντ ασκείται από τον ιδιώτη.