Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, οι στοιβαγμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομική βία εντός του χώρου που κρατούνται.

του Μάνου Φραγκιουδάκη

Αφορμή για την χρήση χημικών, ήταν διενέξεις μεταξύ Σύρων, Αφγανών και Πακιστανών που κρατούνται στη Μόρια. Διενέξεις που δεν φαντάζουν καθόλου παράλογες αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου 3.900 άνθρωποι με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές προελεύσεις βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να κατανοούν τους λόγους που η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου μακριά από τις πολεμικές συρράξεις τους οδήγησε σε φυλάκιση. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η διάχυτη απογοήτευσή τους αφού μαθαίνουν για τις επιστροφές στην Τουρκία, όπου κάθε άλλο παρά ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται.

Φαίνεται πως ούτε ο συνωστισμός των χιλιάδων προσφύγων αλλά ούτε και το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό εξ αυτών είναι παιδιά, απέτρεψε τους άνδρες της αστυνομίας από το να προχωρήσουν σε χρήση χημικών μέσα στο κέντρο κράτησης. Η ρίψη δακρυγόνων έγινε σε σημείο όπου βρίσκονταν αρκετά παιδιά, ενώ ο πανικός που δημιουργήθηκε οδήγησε σε ποδοπατήματα, αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς με μεγάλο αριθμό προσφύγων να οδηγείται στα ιατρεία.

«Ασφαλής χώρα» μέχρι και για Κούρδους η Τουρκία

Στη Μόρια, το Σάββατο ο αριθμός των προσφύγων που κρατούνται φτάνει περίπου τις 3.900, καθώς η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην παραλία κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια την Τετάρτη, είχε αποτέλεσμα την σύλληψη και μεταφορά περίπου 360 ακόμη προσφύγων στο κέντρου κράτησης.

Από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP έχουν εκδοθεί περίπου 300 αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους απορριπτικές, με την αιτιολόγηση να στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα προορισμού για τους υπό εξέταση αιτούντες.

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση ήθελε να παρουσιάσει ως μεγάλη της νίκη το ότι δεν κατονομάστηκε ως ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, ώστε να κατευναστούν οι -χλιαρές- αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία της 1ης Απριλίου, ήταν ξεκάθαρο από τότε πως η εφαρμογή των διατάξεων και η δημιουργική ασάφεια θα οδηγούσε σε μαζικές απελάσεις προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η πρώτη απόρριψη αίτησης ασύλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, με την δημοσιοποίηση του αντιγράφου μιας απόφασης για πρόσφυγα από την Ariel Ricker, αμερικανίδα δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκεται στην Λέσβο.

Στο έγγραφο φαίνεται πως δεν γίνεται εξέταση των ατομικών χαρακτηριστικών, αλλά η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς «η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για τον αιτούντα».  

Τις καταγγελίες δικηγόρων για την ελλιπέστατη και τύπου fast-track διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, έρχονται να ενισχύσουν οι πληροφορίες πως ανάμεσα στις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί βρίσκονται και αιτήσεις Κούρδων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις που αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα ακόμα και για εκείνους.