ΑΘΗΝΑ  24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

ΠΡΟΣ:
Τα συνδικαλιστικά σωματεία του Τύπου
Τους διευθυντές των ΜΜΕ που τίμησαν την απεργία
Τους συναδέλφους δημοσιογράφους

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εδώ και μια εβδομάδα τα σωματεία του Τύπου έχουν προκηρύξει απεργίες αντιστεκόμενα στην κατάθεση του Ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου το οποίο πλήττει τους δημοσιογράφους και αλλάζει το χάρτη συνολικά στον τομέα της παροχής ενός δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνία μας.

Παρά τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ περί ικανοποίησης για το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων η πικρή αλήθεια είναι ότι στο διαδίκτυο η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης έχουν σπάσει την απεργία, ενώ οι εφημερίδες και τα περιοδικά κατάφεραν με τον τρόπο που όλοι καταλαβαίνουμε να εκδώσουν κανονικά τα φύλλα του Σαββατοκύριακου. Αυτή η απεργία έχει δρόμο ακόμα για να πετύχει το στόχο της.

Στον τομέα μάλιστα του διαδικτύου αυτή τη στιγμή από τα αμιγώς ενημερωτικά ΜΜΕ που δεν σχετίζονται με εφημερίδες/ραδιόφωνα/τηλεοράσεις και δεν έχουν ως ιδιοκτήτη κόμματα τηρούν την απεργία μόνο το ThePressProject.gr και το TVXS.gr. Ως ιδιοκτήτης του TPP, ενός μέσου που στηρίζεται μόνο στις καθημερινές μικροδωρεές, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συνέχιση της απεργίας θα αποβεί μοιραία για την πιθανότητα επιβίωσής του.

Ήρθε η ώρα τα σωματεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει τους στόχους και την ουσία της απεργίας. Για να γίνει αυτό προτείνουμε:

» Την δημιουργία καθημερινού τηλεοπτικού προγράμματος / δελτίου που θα μεταδίδεται από τις δημόσιες συχνότητες τηλεόρασης, την αρχισυνταξία της οποίας θα αναλάβουν τα σωματεία.

» Την δημιουργία απεργιακού καθημερινού φύλλου. Με βάση όσα προβλέπονταν και σε  παλιότερες αποφάσεις του Διασωματειακού και της ΕΣΗΕΑ θα βρεθούν εφημερίδες που θα διαθέσουν τις υποδομές τους προκειμένου να εκδοθεί ειδικό απεργιακό φύλλο.

» Την λειτουργία απεργιακού ραδιοφώνου: Αυτή τη στιγμή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που με βάση όσα προβλέπονταν και σε  παλιότερες αποφάσεις του Διασωματειακού και της ΕΣΗΕΑ θα βρεθούν να προσφέρουν τις υποδομές τους προκειμένου να διαμορφωθεί έκτακτο καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

» Την λειτουργία διαδικτυακής καθημερινής απεργιακής ενημέρωσης: Είτε με την τιμητική εξαίρεση στα διαδικτυακά ΜΜΕ που τίμησαν την απεργία των σωματείων προκειμένου να μεταδίδουν νέα αποκλειστικά σχετικά με την απεργία (ασφαλιστικό, διαπραγμάτευση) είτε με την δημιουργία και την λειτουργία προσωρινής κοινής απεργιακής διαδικτυακής ιστοσελίδας. Η εταιρία BitsnBytes είναι διατεθειμένη να προσφέρει τις υποδομές του ThePressProject καθώς και την τεχνογνωσία για την λειτουργία αυτής της ιστοσελίδας, εφόσον τα σωματεία είναι διατεθειμένα να αναλάβουν την ευθύνη τους και όχι μόνο να καταγγέλλουν τους “άθλιους” του διαδικτύου αλλά να επιβραβεύσουν απλά και λεκτικά αυτούς που διακινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη προκειμένου να στηρίξουν την απεργία. Το ThePressProject είναι επίσης διατεθειμένο να διαθέσει την πλατφόρμα διαφάνειας OpenProject που αναλύει άρθρο/άρθρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβάλει τις πραγματικές του διαστάσεις στους πολίτες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Αυτή η απεργία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν αποδείξει ότι δεν ευνοεί τους ολιγάρχες, δεν ευνοεί την κυβέρνηση και δεν γίνεται μόνο για την προστασία των μελών των σωματείων αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη.

Αυτή η απεργία δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα μηχανισμό εξόντωσης όσων τιμούν και σέβονται τα σωματεία του Τύπου.

Αυτή η απεργία αν δεν μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση και αποδυνάμωση των σωματείων.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Κώστας Εφήμερος
ThePressProject.gr