των Γεράσιμου Λιβιτσάνου και Μάνου Φραγκιουδάκη

Με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, η κυβέρνηση προχωρά σε πρόωρη εφαρμογή του περίφημου «Διορθωτικού Μηχανισμού» ειδικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Προβλέπεται αυτόματος κόφτης που αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή σύνταξης προς τα πάνω στις περιπτώσεις που καταγράφονται ελλείματα στο ταμείο, ενώ δεν θα αυξάνονται συντάξεις ακόμη και στην περίπτωση αύξησης εισφορών, εφόσον το συνολικό αποτέλεσμα των αποθεματικών είναι αρνητικό.

Ακόμη, στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου, καταργούνται με μια παράγραφο οι προσαυξήσεις 50% που ίσχυαν στις κύριες συντάξεις για τις περιπτώσεις άνεργων συζύγων, καθώς και όλα τα οικογενειακά επιδόματα. Η ρύθμιση αυτή, η οποία αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής επιφέρει μειώσεις έως και 50% στην συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Το σύστημα αύξησης εισφορών επεκτείνεται για το σύνολο των μελών των επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων με μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ με τροποποίηση στο άρθρο 2, ορίζεται ως κανόνας χωρίς εξαιρέσεις η μετατροπή της κύριας σύνταξης σε άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής.

Τέλος, αυξάνεται κατά 3 χρόνια, από τα 52 στα 55, το όριο ηλικίας για σύνταξη, στις περιπτώσεις θανόντων συζύγων, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς ο υπουργός ορίζεται ως αρμόδιος για την λήψη αποφάσεων σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που έχει να κάνει με το ΕΦΑΠΑΞ. 

Αύριο και κατά τη διάρκεια της απεργίας θα υπάρχει ανάλυση άρθρο-άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Για το πώς, κάντε κλικ εδώ

Διαβάστε αναλυτικά το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο OpenProject