Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησης πως η συμφωνία CETA είναι μεικτής αρμοδιότητας και θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν τα περισσότερα κράτη-μέλη αλλά και η νομική υπηρεσία του συμβουλίου. Η απόφαση για την διεξαγωγή της διαδικασίας επικύρωσης θα ληφθεί στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αφού εξέφρασε την δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί η επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, ζήτησε την συνέχιση του διαλόγου.

Σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο κ. Σταθάκης τόνισε πως δεν γίνεται να υπάρξει εξέλιξη στις συζητήσεις χωρίς την διασφάλιση πως  «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

«Οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών» συνέχισε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην πρόταση για προστασία των επενδύσεων, ενώ ζήτησε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, για τα θέματα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.