του Κώστα Εφήμερου

Χθες το ThePressProject οργάνωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Η συνέντευξη αναρτήθηκε στο TPP και στο άρθρο μαζί με το βίντεο υπήρξε μια εκτεταμένη απομαγνητοφώνηση των σημαντικότερων σημείων της. Φυσικά η συνέντευξη παίχτηκε από σχεδόν όλα τα συστημικά ΜΜΕ αφού στην Ελλάδα τον Βαρουφάκη είτε τον αγαπάς είτε αγαπάς να τον μισείς. Κι όμως το Google News παρουσίασε μια ακόμα περίεργη συμπεριφορά:

Ενώ στα πρώτα λεπτά εμφανίστηκε κανονικά το άρθρο του TPP στη μηχανή αναζήτησης έπειτα από λίγο, όταν και ξεκίνησαν τα άλλα μέσα να αναφέρονται στη συνέντευξη το άρθρο του TPP όχι μόνο έπεσε στη κατάταξη αλλά εξαφανίστηκε εντελώς. Κι όμως το Google μπορούσε πολύ απλά να δει και την πρώτη πηγή, και την πληρέστερη και την αναφορά της πηγής σε όλα τα σχετικά άρθρα. Ψάξαμε αντίστοιχες εκπομπές που οργανώνει ο Ενικός αλλά και άλλες διαδικτυακές αποκλειστικά συνεντεύξεις και διαπιστώσαμε ότι έχουμε την ιδιαίτερη αυτή τιμή.

Αν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο (προτιμήστε όμως άλλη μηχανή αναζήτησης από το Google γιατί έχει ένα προβληματάκι να αξιολογεί σωστά τα άρθρα που το κατακρίνουν με αποτέλεσμα να πέφτουν στις πίσω σελίδες) θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν χιλιάδες αναφορές για περιορισμούς και αποκλεισμούς της μηχανής αναζήτησης, συνήθως δε σε εναλλακτικά ΜΜΕ. Η απάντησή μου όμως σε αυτούς που με κατηγορούν κάθε φορά ότι μεγαλοπιάνομαι και εφευρίσκω θεωρίες συνομωσίας είναι πολύ απλή: Φυσικά και η Google δεν ασχολείται με το TPP ή με κανένα άλλο εναλλακτικό ΜΜΕ. Έχουν άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά, όπως π.χ. την Google Hellas, η οποία είναι μια σχεδόν μυστική εταιρία που δεν διαθέτει τηλέφωνο ή email επικοινωνίας και στην οποία επικεφαλής είναι ένας κύριος που είχα γνωρίσει κάποτε όταν αναλάμβανε να τρέχει προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ για τον ΕΟΤ επί άλλων κυβερνήσεων.

Όταν πέρυσι διαμαρτυρηθήκαμε για τον πλήρη αποκλεισμό του TPP από τις αναζητήσεις μας είχε έρθει μια πολύ γελοία απάντηση που έλεγε ότι το Google δεν περιλαμβάνει στα αποτελέσματά του ιστοσελίδες που αντιγράφουν την ύλη τους. Επειδή έχω υπόβαθρο πληροφορικής μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις ότι το TPP παράγει το περισσότερο πρωτογενές περιεχόμενο στην Ελλάδα σε σχέση με όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Κι όμως σύμφωνα με όσα διαβάζω στο διαδίκτυο τα τοπικά κέντρα της Google έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν δημιουργώντας «μαύρες λίστες» υψηλότερης διαβάθμισης από τους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους του συστήματος.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω παρά μόνο μέσω της εμπειρικής οδού και της παρατήρησης. Επειδή όμως το Google καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση στην «είσοδο» της επισκεψιμότητας και επιπλέον θεωρώ εντελώς άδικη την χρηματοδότηση του MEGA και της Καθημερινής από το Google Digital News Initiative ενώ στην διακήρυξη του προγράμματος υποστήριζαν ότι θα χρηματοδοτήσουν «νέους» οργανισμούς και «προγράμματα για την ανάδειξη της ψηφιακής ενημέρωσης» σκοπεύω να αναζητήσω νομικά το ξεκαθάρισμα της απλής ερώτησης: Γιατί το TPP συνεχίζει να υποβαθμίζεται από την διάσημη μηχανή αναζήτησης όταν α) σύμφωνα με τα δικά τους συστήματα εναρμονίζεται πλήρως με τις τεχνικές του προδιαγραφές και β) οι ιστοσελίδες που έχουμε δημιουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για άλλα ενημερωτικά ΜΜΕ δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Δεν είναι θέμα συνομωσίας, είναι θέμα επιβίωσης αφού το TPP, σε αντίθεση με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, έχει ως μοναδικό του όπλο την επισκεψιμότητα και τις μικροδωρεές που κάποιος φαίνεται να μας «κλέβει».

Μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθειά μας για μια ανεξάρτηση διαφορετική ενημέρωση με ένα κλικ εδώ