Το έγγραφο του υφυπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με την αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα.

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει».

«Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι και ιδίως άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται, αίφνης, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος», σημειώνει ο υφυπουργός.

Όπως εξηγεί, στη βάση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και στο πλαίσιο αυτό «θα συμπεριληφθεί ως άξονας και η νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».