Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε με τίτλο «Το «συναισθηματικό τομάρι του Mega» και η βαθιά σκ@τοψυχιά» στο postmodern.gr ως απάντηση στο προχθεσινό μου κείμενο.

του Κώστα Εφήμερου

Μου είπαν ότι κάποιος έμπορος, που παλαιότερα προωθούσε προγράμματα υπολογιστών και τώρα «αδέσμευτη δημοσιογραφία με την οκά», με αποκαλεί «συναισθηματικό τομάρι του Mega» και μάλιστα δίνει συμβουλές δημοσιογραφίας και… επιχειρηματικότητας του είδους: γιατί διαμαρτύρεσαι εσύ στο Mega; Εδώ, στο project μου, έχω απλήρωτους τόσους μήνες τους δημοσιογράφους και κάνουν μόκο. Εσύ γιατί σαλτάρεις;

Ξεκινάμε με μερικές ανακρίβειες. Τι σημαίνει «προωθούσα προγράμματα υπολογιστών»; Τι είναι τα προγράμματα υπολογιστών; Είμαι ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής εδώ και 12 χρόνια αν αυτό εννοείτε; Αλλά προς τι το αμένσιοτο; Το άρθρο μου είναι υπογεγραμμένο και το «εδώ στο project μου» κάνει σαφές ότι γνωρίζετε πολύ καλά οτι αναφέρεστε στο άρθρο μου που «σας είπαν» (δεν ξέρετε ανάγνωση;). Το ότι έχω «τους δημοσιογράφους μου απλήρωτους τόσους μήνες» είναι ψευδές… και συκοφαντικό θα έλεγα.

Ο κύριος είναι από τα αρπαχτικά, που σιχαινόμουν σε όλη τη ζωή μου. Το είδος του «ξύπνιου μάγκα» με το δόγμα «κοίτα φίλε πως θα τα αρπάξω από τους αφελείς». Έχω συναντήσει τέτοιους τύπους. Και έτρεξα χιλιόμετρα μακριά… Βλέπετε, εγώ είχα δασκάλους στη δημοσιογραφία. Δεν κατέβηκα αλεξιπτωτιστής…

Ούτε «ξύπνιος μάγκας» το παίζω, ούτε το δόγμα που αναφέρετε με εκφράζει, το οποίο είναι μάλιστα και πάλι συκοφαντικό (ρωτήστε και έναν δικηγόρο πριν τα γράφετε αυτά, δημοσιογράφος είστε).  

Θυμάμαι, όταν στήναμε το «Καρφί» με τον Νίκο Κακαουνάκη, του πρότεινα να τονίζαμε στο πρώτο φύλλο ότι είμαστε μία μικρή και ανεξάρτητη εφημερίδα, που θα λέει αλήθειες… «Εγώ δεν λέω.. μαλακίες στο κόσμο, Καλαντζή… Θα πούμε ότι «λέμε τα λιγότερα ψέματα»». Μα, πήγα να φέρω αντιρρήσεις, στον κόσμο αρέσουν τα περί ανεξαρτησίας και ελεύθερης φωνής… «Όχι ! Θα λέμε τα λιγότερα ψέματα. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Αυτό θα είναι το σύνθημα!». Και αυτό ήταν το σύνθημα που πορεύτηκα στη δική μου δημοσιογραφική πορεία: η ειλικρίνεια.

Αυτή η ύστερη ειλικρίνειά σας εκθέτει λίγο. Ο δάσκαλός σας φαίνεται δεν θα ήταν της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας αλλά εσείς το πήγατε ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι από μικρός δεν είχατε κανένα πρόβλημα να λέτε τα «πράγματα που αρέσουν στον κόσμο». Εγώ ευτυχώς δεν είχα τέτοιο δάσκαλο (Είναι πάντως εντυπωσιακό που δεν σας περνάει με τίποτα από το μυαλό ότι υπάρχει ειλικρινής δημοσιογραφία).

Υπήρξα πάντα μισθωτός. Δεν άνοιξα ποτέ περίεργες εταιρίες και δεν κατασκεύασα αδιαφανή σχήματα. Δεν παραμύθιασα άξιους δημοσιογράφους για να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, την ώρα που έκανα deals. Δεν εξαπάτησα τον κόσμο με οργανωμένες καμπάνιες μάρκετινγκ περί «συμμετοχικών σχημάτων» που κατέληγαν πάντα σε έναν και μόνο λογαριασμό. Δεν έκανα ποτέ συνεντεύξεις Βόρειας Κορέας και δεν δούλεψα ποτέ σε Μέσο, που δεν σεβόταν τον αντίλογο.

Πέραν της επισήμανσης περί του συκοφαντικού του δημοσιεύματός σας επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω μερικά πράγματα: α) το να είσαι μισθωτός είναι μια κατάσταση, δεν είναι τίτλος τιμής. Είμαι σίγουρος ότι αν βάλουμε κάτω τη ζωή που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας και εσείς ως μισθωτός θα διαπιστώσετε ότι η ζωή μου ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη στην καθημερινή βιοπάλη. Δεν παραμύθιασα «άξιους δημοσιογράφους» και  ποτέ το TPP δεν λειτούργησε με συνθήκες γαλέρας. Οι συνεργάτες μου εργάζονται 6 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα σε καλές και τίμιες συνθήκες εργασίας. Οι μισθοί στο TPP δεν είναι εξευτελιστικοί και όταν υπάρχουν προβλήματα στις καταβολές (πράγμα που δεν έχω κρύψει ποτέ) όλοι γνωρίζουν  ότι αυτό γίνεται εξαιτίας πραγματικών δυσκολιών. Δεν εξαπάτησα ποτέ κανέναν περί «συμμετοχικών σχημάτων». Ίσως θα πρέπει να ξαναδιαβάσετε τι είναι οι 1101, ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρεται ρητά ότι όποιος συμμετέχει στην προσπάθεια συμμετέχει ως αναγνώστης επί πληρωμή και σε καμία περίπτωση ως μέτοχος. Τα χρήματα των μελών του TPP καταλήγουν όντως σε ένα λογαριασμό που εξαιτίας της νομοθεσίας είναι ονομαστικός, δηλωμένος στην εφορία ώς λογαριασμός αυτοτελούς φορολόγησης και ο ισολογισμός διαθέσιμος κάθε μήνα στην ιστοσελίδα των μελών. Δεν κάνω συνεντεύξεις Βόρειας Κορέας και το TPP σέβεται τον αντίλογο (εκτός φυσικά αν θεωρείτε ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κύριος Νίκος Δένδιας, ο κύριος Κωστής Χατζιδάκης και τόσοι άλλοι μου έχουν παραχωρήσει συνεντεύξεις Βόρειας Κορέας).

Ως γνήσιο φασιστοειδές, ο υβρίζων εκφράζει μόνο μία άποψη, φιλοξενεί μόνο μία άποψη και εκτελεί, ναι εκτελεί, κάθε διαφορετική άποψη από τη δική του. Στρατιές τρολς υπό τις προσταγές του, συκοφαντούν, γελοιοποιούν και ισοπεδώνουν τους «αντιπάλους». Κανονικά συμβόλαια θανάτου, εκτελούνται από την κεντρική μπίζνα του και κάποιες περιφερειακές που λειτουργεί για ξεκάρφωμα.

Εγώ έγραψα ότι είστε τομάρι κάνοντας ένα πολιτικό σχόλιο. Εσείς καθυβρίζετε, λέγοντάς με μάλιστα «φασιστοειδές», χαρακτηρισμό τον οποίο θα χρειαστεί να ανακαλέσετε. Τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της παραγράφου αποδεικνύουν ότι δεν έχετε ιδέα για το ThePressProject. (αυτό το στρατιές τρολ είναι τόσο γελοίο που το αφήνω ασχολίαστο).

Το τσακάλι, ζητά donate. Donate στον μάγκα που πουλάει δεοντολογία και είναι πιο ύπουλος κι από τον χειρότερο «συστημικό». Donate στον άνθρωπο που στήνει χορό πάνω στα κουρέλια 500 οικογενειών. Donate στον αλλοτριωμένο killer, που δεν μπορεί να διακρίνει πότε κάποιος καταθέτει την αγωνία του. Donate στην σκατοψυχιά.

Ως «τσακάλι» οφείλω να σας ομολογήσω ότι πέφτετε και εσείς στο ίδιο σφάλμα που έχουν πέσει και τόσοι άλλοι νομίζοντας ότι θα με κάνετε να νιώσω άσχημα επειδή ζητάω donate. Ζητάω δωρεές/συνδρομές για ένα ανεξάρτητο ΜΜΕ (από αυτά που δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια). Ζητάω την ενίσχυση του κόσμου γιατί πιστεύω ότι μόνο ένα δημοσιογραφικό μοντέλο που δεν εξαρτάται από ολιγάρχες μπορεί να παράγει δημοσιογραφία και όχι «συμβόλαια θανάτου» όπως γράφετε παραπάνω. Εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, ίσως να ξέρετε εσείς. Όσο για τα κουρέλια των 500 οικογενειών εδώ τα έχετε μπερδέψει. Επειδή έχετε συνηθίσει να εργάζεστε μάλλον ως ένας δημόσιος υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι το TPP είναι ένας οργανισμός συνολικά 12 ανθρώπων (και όχι 500). Διόρθωση: Λόγω της προχωρημένης ώρας που γράφτηκε η απάντηση δεν αντιλήφθηκα ότι αναφέρεστε στις 500 οικογένειες του MEGA. Σε προσωπικό επίπεδο λυπάμαι για κάθε οικογένεια που βρίσκεται σε δυσκολία. Αυτό δεν είναι αρκετό ωστόσο ως επιχείρημα. Όπως ο γιατρός που παίρνει φακελάκι θα έπρεπε να χάσει την άδεια του και ας έχει σώσει ένα εκατομμύριο ασθενείς έτσι και εσείς θα πρέπει να σταματήσετε να φέρετε τον βαρύ τίτλο του δημοσιογράφου.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτές τις μέρες είμαι σαλταρισμένος με ότι συμβαίνει γύρω μου, αλλά σαλτάρω ακόμα περισσότερο με κουτσαβάκια σαν του λόγου του, που δεν έχουν ιερό και όσιο για να κερδίσουν μερικά κλικ.

Και εγώ πρέπει να ομολογήσω ότι όντως συμπεριφέρεστε ως σαλταρισμένος. Όσο για το αν έγραψα το κείμενο-απάντηση στο απολαυστικό σας πρώτο παραλήρημα για να κερδίσω μερικά κλικ έχω να σας απαντήσω ότι έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας.

Μου είπαν να μην απαντήσω γιατί θα χάσω. Όταν παλεύεις με σκ@τά, δεν μπορεί να μην λερωθείς. Δεν με νοιάζει όμως να χάσω. Έχω κρεμασμένη την κάπα μου, που λεγε και ο Κακαούνης. Και δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα μου.

Δεν έχετε σκελετούς στη ντουλάπα σας αλλά δεν έχετε και μυαλό στο κεφάλι σας. Έχετε γράψει ένα απίστευτα υβριστικό, ψευδές, συκοφαντικό, αστήρικτο και δυσφημιστικό κείμενο που δεν θα μπορούσε να το έχει γράψει δημοσιογράφος που γνωρίζει έστω και τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας. Η κουτοπονηριά με το να μην αναφέρετε το όνομά μου είναι αντίστοιχη με αυτή ενός τεραστίου σκύλου που είχαμε στην οικογένειά μου όταν ήμουν μικρός ο οποίος όποτε τον μαλώναμε πήγαινε και έβαζε το κεφάλι του πίσω από μια γλάστρα με ένα μικρό γεράνι νομίζοντας ότι θα γλιτώσει τη μπόρα.

Εγώ, το «συναισθηματικό τομάρι του Mega», μένω στα Εξάρχεια, σε ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών, κατασκευής του ’50, και κυκλοφορώ με παπάκι.

Εγώ, το «τσακάλι-εκμεταλλευτής 500 οικογενειών-εκτελεστής δολοφόνος- φασιστοειδές» μόλις πριν από δύο μήνες με την βοήθεια φίλων σταμάτησα την έξωση του ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζω και κυκλοφορώ με μια μοτοσικλέτα 21 ετών.

Εγώ, το «συναισθηματικό τομάρι του Mega», 28 χρόνια δημοσιογράφος, δεν άνοιξα εταιρίες, δεν πήρα μαύρα λεφτά και δεν εκμεταλλεύτηκα την ιδεολογία του κόσμου για να ξεχειλώσω τις τσέπες μου.

Ούτε εγώ.

Εγώ, το «συναισθηματικό τομάρι του Mega» δεν έκανα ποτέ κηρύγματα μίσους, δεν κατέστρεψα ανθρώπους, δεν ειρωνεύτηκα, δεν χλεύασα, δεν ξεπούλησα την ψυχή μου για να γίνω «παράγοντας». Και σίγουρα, δεν μαχαίρωσα πτώματα για να κερδίσω λίγη επισκεψιμότητα.

Εσείς είστε το πτώμα που μαχαίρωσα;

Κύριε, είσαι ντροπή, όχι για τη δημοσιογραφία, αλλά για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ένας εξυπνάκιας αλήτης.
Μία βαθιά ανήθικη ψυχή.
Τα υπόλοιπα, στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ή στην Ένωση Εμπόρων – δεν ξέρω που είσαι γραμμένος.

Ως ιδιοκτήτης ΜΜΕ δεν είμαι γραμμένος σε σωματείο δημοσιογράφων, αλλά είναι αστείο που αναφέρεστε στην ΕΣΗΕΑ γιατί και εγώ αναρωτιόμουν πως και δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην επιστολή-μαρτυρία σας ότι το ΜΜΕ σας έχει πολιτική γραμμή (εναλλασσόμενη μάλιστα),  μαύρες λίστες θεμάτων και καλεσμένων, λέει ψέματα και ακολουθεί εκδοτική γραμμή. Αν η ΕΣΗΕΑ λειτουργούσε όπως θα έπρεπε θα είχατε κληθεί ήδη προς απολογία από το πειθαρχικό.

Επιτρέψτε μου για κατακλείδα να κάνω μια παρατήρηση και να σας δώσω μια συμβουλή. Δεν είστε καλός δημοσιογράφος. Όχι μόνο επειδή το παραδέχεστε, επειδή ακολουθείτε (κόντρα στον κώδικα δεοντολογίας που έχετε υπογράψει) την εκδοτική γραμμή, επειδή λέτε ψέματα στον κόσμο ή επειδή δεν τιμάτε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Δεν είστε καλός δημοσιογράφος γιατί οποιοσδήποτε άλλος θα είχε φροντίσει να μην πει τόσα ψέματα που αποδεικνύονται τόσο εύκολα. Σας προτείνω να δείξετε την επιστολή σας σε έναν φίλο δικηγόρο και να τον ρωτήσετε ειλικρινά τι θα μπορούσα να σας κάνω για αυτά που γράφετε. Σας προτρέπω να ακούτε (εκτός από τον μπαμπά σας) και τους φίλους σας λοιπόν.

Επειδή δεν μου αρέσουν οι μηνύσεις κατά δημοσιογράφων θα σας δώσω δύο λύσεις. Η μία είναι να ανακαλέσετε όλα αυτά τα τρομερά ψέματα που γράψατε για εμένα. Δεν εννοώ τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αυτούς σας τους χαρίζω και ας κρίνει ο καθένας για την πορεία του καθενός. Ρωτήστε έναν δικηγόρο αν δεν καταλαβαίνετε τι αθλιότητες έχετε γράψει. Η δεύτερη λύση είναι μια τηλεοπτική ζωντανή συνέντευξη στο ThePressProject. Εσείς υποστηρίζετε ότι σε αντίθεση με εμένα σέβεστε την αντίθετη άποψη. Ορίστε λοιπόν πεδίο λαμπρό: Όποια μέρα θέλετε εντός των επόμενων 15 ημερών, ζωντανά στην τηλεόραση του TPP σας προσκαλώ να μιλήσουμε για δημοσιογραφία, δεοντολογία και τον ρόλο των συστημικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας. Με λένε Κώστα Εφήμερο (Παπαδόπουλο) σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα ανάγνωσης ονομάτων.

Δεν σας εύχομαι καλή συνέχεια στη δημοσιογραφία για ευνόητους λόγους, ας μείνουμε στο καλό σας  βράδυ.