Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες ότι η Ισπανία είναι ανάστατη εν μέσω εθνικών εκλογών επειδή αποδείχτηκε ότι ο Βαρουφάκης επισκέφτηκε τη Βαρκελώνη για να στηρίξει την Καμπάνια της Αδα Κολάου, Δημάρχου της πόλης, με τα έξοδα πληρωμένα από τον δήμο. Φυσικά το δημοσίευμα δεν υπάρχει μόνο στο Πρώτο Θέμα. Θα το βρείτε επίσης στο iefimerida αλλά και στο έγκριτο ΒΗΜΑ, στο Newsit, στο TheToc και γενικά σε όλα τα «νέα» ΜΜΕ (ακόμα και στο TVXS). Αυτό που δεν θα βρείτε είναι την διάψευση, αλλά αυτά έχουν μικρή σημασία όταν η δουλειά πρέπει να γίνει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέδρασε στις καταγγελίες μέλους των Cuidadanos (γνωστοί και ως «το ποτάμι της Ισπανίας») δημοσιεύοντας την απόδειξη πληρωμής των εξόδων του και εξήγησε ότι η απόδειξη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «πολίτες» αφορούσε πρόσκληση της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην οποία προσκλήθηκαν εκτός του Έλληνα πρώην υπουργού ακόμα οι Giddens, Loreta Napoleoni, Owen Jones & Judith Butler λαμβάνοντας όλοι την ίδια αμοιβή των 1700€ μεικτά (αρκετά λιγότερα δηλαδή από τα 60.000€ που λαμβάνει, σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα, ο Βαρουφάκης στις ομιλίες του).

Σημασία όμως δεν έχουν οι διαψεύσεις. Σημασία έχουν μόνο οι καταγγελίες και οι βαρύγδουποι τίτλοι, όπως και στην περίπτωση του Νίκου Φίλη που φερόταν να προτείνει την απαγόρευση της χρήσης της λέξης «πριγκίπισσα» στα σχολεία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα το Πρώτο Θέμα αναγκάστηκε να δημοσιεύσει δημόσια συγνώμη στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, για την περιβόητη περίπτωση της ανάληψης χρηματικού ποσού της μητέρας της λίγες μέρες πριν την επιβολή των Capital Controls. Η εφημερίδα παραδέχτηκε ότι και το ποσό ήταν λάθος και η ημερομηνία και τα στοιχεία του ρεπορτάζ που μιλούσαν για παρέμβαση της Βαλαβάνη σε τράπεζα της Κρήτης. Ο νόμος όμως επιτρέπει στους δημοσιογράφους του Πρώτου Θέματος να δημοσιεύσουν μια δήλωση μεταμέλειας (στην οποία μάλιστα παραδέχονται ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους και απλά αναμετέδωσαν χωρίς ρεπορτάζ τα όσα έλεγε βουλευτής της περιφέρειας χωρίς κανένα στοιχείο) και να διαφύγουν των επιπτώσεων του νόμου.

Ίσως ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Νίκος Φίλης, ο Κώστας Λαπαβίτσας και όλοι αυτοί γενικά που στοχοποιούνται από ΜΜΕ όπως αυτά που προανέφερα να έπρεπε να κινούνται άμεσα και με αγωγές, να μην δέχονται την καθυστερημένη επί μήνες επανόρθωση και να τα βάλουν με τη συστημική διαπλοκή γιατί η αναξιοπιστία και η αποδόμηση που παράγει αυτό το σύστημα στα μάτια των πολιτών της χώρας χτυπάει ανεξαιρέτως όλους τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και στην τελική είναι επιζήμιος για όλους μας.