Αγαπητοί,

Κλήθηκα από το πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 5 Ιουλίου προκειμένου να πάρω  θέση για την καταγγελία του «δημοσιογράφου» Δημήτρη Καλατζή, μέλους της ένωσής σας το οποίο προφανώς θίχτηκε από το κείμενό μου «Ένα ευαίσθητο τομάρι που εργάζεται στο MEGA» με ημερομηνία 26 Μαΐου του 2016. Αν και δεν γνωρίζω ακριβώς την καταγγελία του «δημοσιογράφου» σας καταθέτω αυτό το υπόμνημα με τις θέσεις μου.

Ιστορικό

Το άρθρο «Ένα ευαίσθητο τομάρι που εργάζεται στο MEGA» που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου του 2016 στη διεύθυνση (κλικ εδώ) ήρθε ως δημόσια απάντηση στο κείμενο του κυρίου Καλατζή με τίτλο «Είμαι εργαζόμενος του MEGA (;)» στη διεύθυνση (κλικ εδώ). Ακολούθησε 2ο κείμενο του κυρίου Καλατζή με τίτλο «Το «συναισθηματικό τομάρι του Mega» και η βαθιά σκ@τοψυχιά» που αρχικά δημοσιεύτηκε στη διεύθυνση (κλικ εδώ) αλλά κατέβηκε από την ιστοσελίδα μετά την γενική κατακραυγή (μπορείτε ωστόσο να το βρείτε αναδημοσιευμένο εδώ). Το κείμενο αυτό προκάλεσε την 2η μου απάντηση με το κείμενο υπό τον τίτλο «Round II» που βρίσκεται στη διεύθυνση (κλικ εδώ). Για την δική σας διευκόλυνση στο τέλος του υπομνήματος επισυνάπτω όλα τα παραπάνω κείμενα.

Τι υποστήριξε ο «δημοσιογράφος»

Στο αρχικό συναισθηματικό άρθρο ο δημοσιογράφος είχε στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το δράμα των απλήρωτων εργαζόμενων του MEGA. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «Εδώ μπορεί να σοκάρω μερικούς αλλά αυτή είναι η αλήθεια μου: δεν ένιωσα στο Mega ούτε μία στιγμή περισσότερο ή λιγότερο ελεύθερος, απ’ όσο είχα νιώσει στα άλλα ΜΜΕ, που έχω δουλέψει. Αν υπήρχε “γραμμή”; Βεβαίως και υπήρχε. Αν υπήρχαν λευκές και μαύρες λίστες καλεσμένων και θεμάτων; Βεβαίως και υπήρχαν. Αν υπήρχαν εναλλαγές στη στήριξη ή στην κριτική απέναντι σε κυβερνήσεις και κόμματα; Βεβαίως και η απάντηση είναι θετική. Αλλά μόνο κάποιος αδαής μπορεί να υποστηρίξει ότι υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο που δεν θα τα έχει ΟΛΑ αυτά. Μόνο κάποιος αδαής. Ή ψεύτης. Η δημοσιογραφία είναι μία σειρά συμβάσεων, συμβιβασμών και ορίων, που πρέπει να τηρήσεις για να μείνεις στο παιχνίδι».

Θεωρώ τον εαυτό μου -ως ασκών το δημοσιογραφικό λειτούργημα- και ως εκδότης ενός διαδικτυακού μέσου ότι θίγομαι προσωπικά από την παραπάνω παράγραφο. Ο κύριος Καλαϊτζής (για τον οποίο μετά την παραπάνω παράγραφο χρησιμοποιώ τα αποσιωπητικά όποτε αναφέρομαι σε αυτόν ως δημοσιογράφο) θεωρώ ότι με χαρακτηρίζει ως “αδαή” και “ψεύτη”. Θεωρώ τις παραπάνω αναφορές του προσβλητικές για όλο τον δημοσιογραφικό χώρο. Φυσικά και δεν έχουν γραμμή όλα τα ΜΜΕ, φυσικά και δεν έχουν μαύρες λίστες καλεσμένων όλα τα ΜΜΕ, φυσικά και δεν υπάρχουν μαύρες λίστες θεμάτων σε όλα τα ΜΜΕ, φυσικά και θεωρώ αήθη την παραδοχή εναλλασσόμενης στήριξης σε κυβερνήσεις και κόμματα.

Η έντονη προσβολή προς κάθε δημοσιογράφο και ΜΜΕ του κυρίου Καλαϊτζή προκάλεσε το κείμενο μου στο οποίο σχολιάζω φράση-φράση το κείμενό του και φαντάζομαι ότι αυτό που τον έθιξε ήταν η αναφορά:

  • «Κάτσε Δημήτρη, κάτσε. Δεν θέλω να σου χαλάσω το όνειρο αλλά δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ξεπουλημένα τομάρια σαν την αφεντιά σου. Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους σου που παραιτήθηκαν επειδή η διοίκηση είχε λαστιχένια αντίληψη. Οι περισσότεροι από δαύτους μάλιστα δεν ξαναβρήκαν δουλειά στη δημοσιογραφία και τώρα κάνουν δουλειές του ποδαριού για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Όταν παραδέχεσαι ότι έχεις καταπατήσει κάθε κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όντας πειθήνιο σκυλάκι των αφεντικών, ακολουθώντας γραμμή, εναλλασσόμενη πολιτική στήριξη, αποκλείοντας καλεσμένους και θέματα υπάρχει ένα προβληματάκι. Και να σου πω κάτι ρε Δημήτρη… δεν έχουν ΟΛΑ τα ΜΜΕ (τα κεφαλαία δικά σου) και ο μόνος αδαής είσαι εσύ».

Υποστηρίζω σήμερα κάθε λέξη του κειμένου μου και νομίζω ότι η μειωτική έκφραση «ξεπουλημένο τομάρι» είναι δικαιολογημένη και σε κάθε περίπτωση όχι εντονότερη του «ψεύτη» και «αδαή».

Επιπλέον αναρωτιέμαι γιατί το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ δεν κατάγγειλε τα όσα υποστήριξε ο κύριος Καλαϊτζής δημιουργώντας την εντύπωση ότι σε όλα τα ΜΜΕ υπάρχουν εκδοτικές γραμμές, πολιτικές στηρίξεις, μαύρες λίστες θεμάτων και καλεσμένων κ.λπ.

Δυστυχώς όμως ο «δημοσιογράφος» αποφάσισε να συνεχίσει με μια επιπλέον απάντηση στην οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

  • «Μου είπαν ότι κάποιος έμπορος, που παλαιότερα προωθούσε προγράμματα υπολογιστών και τώρα «αδέσμευτη δημοσιογραφία με την οκά», […] Εδώ, στο project μου, έχω απλήρωτους τόσους μήνες τους δημοσιογράφους και κάνουν μόκο. Εσύ γιατί σαλτάρεις;»
  • «Ο κύριος είναι από τα αρπαχτικά, που σιχαινόμουν σε όλη τη ζωή μου. Το είδος του “ξύπνιου μάγκα” με το δόγμα “κοίτα φίλε πως θα τα αρπάξω από τους αφελείς”»
  • «Υπήρξα πάντα μισθωτός. Δεν άνοιξα ποτέ περίεργες εταιρίες και δεν κατασκεύασα αδιαφανή σχήματα. Δεν παραμύθιασα άξιους δημοσιογράφους για να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, την ώρα που έκανα deals. Δεν εξαπάτησα τον κόσμο με οργανωμένες καμπάνιες μάρκετινγκ περί «συμμετοχικών σχημάτων» που κατέληγαν πάντα σε έναν και μόνο λογαριασμό. Δεν έκανα ποτέ συνεντεύξεις Βόρειας Κορέας και δεν δούλεψα ποτέ σε Μέσο, που δεν σεβόταν τον αντίλογο.»
  • «Ως γνήσιο φασιστοειδές, ο υβρίζων εκφράζει μόνο μία άποψη, φιλοξενεί μόνο μία άποψη και εκτελεί, ναι εκτελεί, κάθε διαφορετική άποψη από τη δική του. Στρατιές τρολς υπό τις προσταγές του, συκοφαντούν, γελοιοποιούν και ισοπεδώνουν τους «αντιπάλους». Κανονικά συμβόλαια θανάτου, εκτελούνται από την κεντρική μπίζνα του και κάποιες περιφερειακές που λειτουργεί για ξεκάρφωμα.»
  • «Εγώ, το «συναισθηματικό τομάρι του Mega», 28 χρόνια δημοσιογράφος, δεν άνοιξα εταιρίες, δεν πήρα μαύρα λεφτά και δεν εκμεταλλεύτηκα την ιδεολογία του κόσμου για να ξεχειλώσω τις τσέπες μου.»
  • «Εγώ, το «συναισθηματικό τομάρι του Mega» δεν έκανα ποτέ κηρύγματα μίσους, δεν κατέστρεψα ανθρώπους, δεν ειρωνεύτηκα, δεν χλεύασα, δεν ξεπούλησα την ψυχή μου για να γίνω «παράγοντας». Και σίγουρα, δεν μαχαίρωσα πτώματα για να κερδίσω λίγη επισκεψιμότητα.»

Στο άρθρο μου με τίτλο Round II έχω απαντήσει σε κάθε παραπάνω φράση αλλά εν συντομία σας αναφέρω ότι δεν είμαι «έμπορος δημοσιογραφίας με την οκά», δεν έχω απλήρωτους δημοσιογράφους επί μήνες, δεν είμαι «αρπαχτικό», «ξύπνιος μάγκας», δεν τα «αρπάζω από αφελείς», δεν έχω «περίεργες εταιρίες» και «αδιαφανή σχήματα», δεν «παραμύθιασα άξιους δημοσιογράφους», σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι μου δεν εργάζονται «σε συνθήκες γαλέρας», δεν κάνω «περίεργα deal», φυσικά και δεν εξαπατώ τον κόσμο με καμπάνιες που καταλήγουν σε ένα μόνο λογαριασμό (οι δωρεές προς το ThePressProject είναι αυτοτελώς φορολογούμενες σε ειδικούς λογαριασμούς δηλωμένους στην εφορία, οι οποίοι κατά το νόμο είναι ονομαστικοί), δεν κάνω «συνεντεύξεις Βόρειας Κορέας», σέβομαι τον αντίλογο, δεν είμαι «γνήσιο φασιστοειδές», φυσικά και δεν «εκτελώ κάθε διαφορετική άποψη», δεν ηγούμαι «στρατών από τρολς» δεν εκτελώ «συμβόλαια θανάτου» , δεν ασκώ «περιφερειακές μπίζνες για το ξεκάρφωμα», δεν παίρνω «μαύρα λεφτά», δεν «εκμεταλλεύομαι την ιδεολογία του κόσμου για να ξεχειλώσω τις τσέπες μου», δεν κάνω «κηρύγματα μίσους», δεν «καταστρέφω ανθρώπους» και δεν «ξεπούλησα την ψυχή μου για να γίνω παράγοντας».

Επεσήμανα στον «δημοσιογράφο» ότι οι παραπάνω του χαρακτηρισμοί εκτός από αήθεις είναι και συκοφαντικοί και αστήρικτοι και έχουν ως στόχο την προσβολή της προσωπικότητάς μου σε ανθρώπινο και επαγγελματικό επίπεδο. Τον προέτρεψα να συμβουλευτεί κάποιον δικηγόρο προκειμένου να αντιληφθεί σε πόσο άσχημη θέση έχει θέσει τον εαυτό του και παρόλα αυτά του εξήγησα ότι επειδή ακριβώς ιδεολογικά είμαι κατά της κατάθεσης αγωγών και μηνύσεων προς δημοσιογράφους δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω τα απόλυτα λογικά και νόμιμα δικαιώματά μου προκειμένου να προστατέψω την προσωπικότητά μου.

Θεώρησα ότι το κατέβασμα του άρθρου από το διαδίκτυο ήταν αποτέλεσμα της συμβουλής κάποιου νομικού και δεν έδωσα καμία περαιτέρω συνέχεια.

Αγαπητά μέλη του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ,

Ο κύριος Δημήτρης Καλαϊτζής προχώρησε στην καταγγελία για την οποία με καλείτε να δώσω εξηγήσεις και με αυτή του την κίνηση με αναγκάζει να αναθεωρήσω τη μέχρι σήμερα στάση μου.

Θεωρώ ότι θα έπρεπε το πειθαρχικό σας όργανο να διερευνήσει τα όσα υποστηρίζει το μέλος σας για ύπαρξη εκδοτικής γραμμής, μαύρες λίστες θεμάτων και καλεσμένων, εναλλασσόμενη κομματική στήριξη κ.λπ.

Θεωρώ ότι ο μειωτικός χαρακτηρισμός μου κατά του «δημοσιογράφου» έγινε προς υπεράσπιση των δημοσιογράφων και του χώρου.

Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στους χαρακτηρισμούς μεταξύ του «τομαριού» και του «εκτελεστή συμβολαίων θανάτου» που μεταξύ άλλων μου απεύθυνε το μέλος σας.

Δηλώνω στη διάθεση του πειθαρχικού οργάνου παρόλο που δεν είμαι μέλος της ένωσης σας ως εκδότης μέσου και δηλώνω από τώρα ότι θα δεχτώ οποιαδήποτε απόφαση σας.

Διατηρώ το δικαίωμα δημοσιοποίησης κάθε κειμένου ή εγγράφου που αποτελεί την δική μου άποψη και το δικαίωμα χρήσης όλων των εργαλείων μου προσφέρει ο νόμος προς υπεράσπισή της τιμής μου εφόσον ο κύριος Καλαϊτζής δεν αποσύρει άμεσα την καταγγελία του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κώστας Εφήμερος (Παπαδόπουλος)
ThePressProject