Το ερώτημα του τίτλου προκύπτει από τις ίδιες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που βρίσκεται ήδη στο καθεστώς της δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου να προωθηθεί στην Βουλή.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του προτεινόμενου νόμου «η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Το άρθρο 54 του Συντάγματος προβλέπει πως  «το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ουσιαστικά στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αρκεί η υπερψήφιση από τα 2/3 της Βουλής μόλις δύο άρθρων, αυτών που προβλέπουν την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τις αντίστοιχες διατάξεις του προηγούμενου νόμου. Το εάν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα πιθανότατα θα αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης ενώ δεν αποκλείεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Με δεδομένη πάντως την ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό σχετικά με την ανεύρεση των απαιτούμενων 200 βουλευτών η παρούσα ρύθμιση διευκολύνει πολιτικά κόμματα που ταλαντεύονται απέναντι στην στάση που θα τηρήσουν. Έχουν δηλαδή την ευχέρεια και να καταψηφίσουν «επί της αρχής» το νομοθέτημα και να ψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.
Να σημειωθεί ότι η τελική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, κατά δήλωση πολλών κυβερνητικών παραγόντων, θα διαμορφωθεί ακόμη και κατά την διάρκεια της συζήτησής του στην Βουλή. Επίσης καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει επαφές όπως έγινε με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα μέσω των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.