Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθείαν και μάλιστα μέσω ειδικών διαδικασιών, δανειοδοτούνται Μέσα Ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα τα τελευταία 3 χρόνια. Το στοιχείο αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, στην κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συνεχίζει την εξέταση των εκπροσώπων του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας,  «αυτό που έχει αλλάξει από το 2013 και μετά, που έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι ότι παρών στις επιτροπές δανειοδοτήσεων είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο MonitoringTrustee, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο για τις δανειοδοτήσεις και υπάρχει ειδική διαδικασία για τους λεγόμενους συνδεδεμένους πιστούχους.Στους συνδεδεμένους πιστούχους ανήκουν και τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Υπάρχουν, λοιπόν, ειδικές διαδικασίες, υπάρχουν ειδικές αναφορές τις οποίες συμπληρώνουμε σε τριμηνιαία βάση και αποστέλλουμε στονMonitoringTrustee, ο οποίος ενημερώνει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και με βάση αυτές τις διαδικασίες πρέπει να προχωρούμε σε δανειοδοτήσεις οι οποίες αφορούν τους συνδεδεμένους πιστούχους».

Ο Φωκίων Καραβίας περιέγραψε μάλιστα αναλυτικά την διαδικασία έγκρισης ενός δανείου: «Η διαδικασία έχει ως ακολούθως: Γίνεται μια εισήγηση από τον τομέα πιστοδοτήσεων, η οποία έχει και την σχέση με τον πελάτη. Η εισήγηση αυτή πηγαίνει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, όπου υπάρχουν τα δικά της σχόλια και η δική της εισήγηση και αυτά καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή πιστοδοτήσεων. Στην επιτροπή αυτή της τράπεζάς μας συμμετείχε ένας εκπρόσωπος του Business –όπως λέμε- δηλαδή της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων, ένας εκπρόσωπος του Risk και ο ανεξάρτητος Πρόεδρος της επιτροπής. Δεν συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν επηρεάζεται η επιτροπή αυτή από την διοίκηση της τράπεζας. Και η επιτροπή αυτή ενέκρινε ή απέρριπτε τη δανειοδότηση, πάντα ομόφωνα. Όλες οι αποφάσεις της επιτροπής αυτής είναι ομόφωνες». Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Παρών στις επιτροπές αυτές είναι και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο λεγόμενος monitoringtrustee, ο οποίος επιβλέπει γενικά την πορεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Έχει δικαίωμα βέτο στην επιτροπή αυτή. Και οπότε είναι παρών σε οποιαδήποτε δανειοδότηση ή αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένων και των δανειοδοτήσεων ή αναδιαρθρώσεων των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη υπόμνηση είχε κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης που εξετάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Είχε όμως σημειώσει  απλώς πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αυτή η Τράπεζα έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια από δύο ενδελεχείς Ελέγχους Πιστοληπτικής Διαβάθμισης του Βιβλίου της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Εντωμεταξύ η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αναμένει ένα ακόμη πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορα τα τελευταία δάνεια των εταιριών «Πήγασος» και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το οποίο θα προστεθεί στο υλικό που υπάρχει προς μελέτη από τους βουλευτές – μέλη στην περίφημη αίθουσα 162 της Βουλής. Το υλικό –περιλαμβάνει τραπεζικά εισαγγελικά πορίσματα- δεν δημοσιοποιείται. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για το νέο πόρισμα της ΤτΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμμελος «έχω ήδη επικοινωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος, όποιο πόρισμα υπάρχει, να έρχεται και υπάρχει δέσμευση από την μεριά της Τράπεζας της Ελλάδος».