Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε νωρίτερα την Πέμπτη την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, την οποία έκανε δεκτή, καθώς τα 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει αξιολογήθηκαν ως σημαντικά πάνω από τις αποτιμήσεις που είχαν υποβάλει ανεξάρτητοι αξιολογητές.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί δέσμευση που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

Διαγραφή επιδοτήσεων

Σημειώνεται επίσης ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με περίπου 750 εκατ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δεσμευτεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνοδευτεί με τη διαγραφή αυτών των παράτυπων επιδοτήσεων, που βαρύνουν τον ισολογισμό της εταιρείας.


Στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Μετά το κλείσιμο της υπόθεσης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ.