Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News,ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά «σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην Ελλάδα ο Εργατικός Κώδικας του Πινοσέτ».

Ερωτηθείς για το δικαίωμα στην απεργία, τόνισε πως η κυβέρνηση θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους εν μέσω εργασιακής ζούγκλας. «Η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων και η κυβέρνηση θα το υπερασπιστεί «μέχρι το τέλος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε».

Αναφερόμενος στα συνδικάτα, υποστήριξε πως πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος. «Πολλές φορές το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εγαζομένων. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν με συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων. Γι' αυτόν τον λόγο επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης».