Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Μόνον ως ενδεικτική της αγριότητας του παιγνιδιού για τις τηλεοπτικές άδειες ενόψει του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί την Τρίτη (30/8) μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην Βουλή, που μίλησε ευθέως για προσπάθεια τρομοκράτησης εκ μέρους διαγωνιζόμενων.

Απευθυνόμενος στους 9 υποψήφιους για τις 4 άδειες τηλεοπτικής εκπομπής, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανένας δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του». Πρόσθεσε πως  «όποιος νομίζει ότι μπορεί τρομοκρατώντας δημόσιους λειτουργούς να παρακάμψει την διαδικασία “πλανάται πλάνην οικτρά” και ζεί σε παλιότερες εποχές». Υποστήριξε επίσης ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και οι άδειες θα δοθούν «ανεξαρτήτως, τσέπης, ονόματος, ενδόξου παρελθόντος και μέλλοντος».

Τα παραπάνω συνέβησαν κατά την διάρκεια της απάντησης του υπουργού Επικρατείας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με το θέμα της αντιδικίας ΕΡΤ και ΣΚΑΙ με αφορμή της κατηγορίες του κρατικού φορέα για κλοπή τηλεοπτικής εικόνας από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του 15Αυγουστου.

Ο Νίκος Παππάς απαντώντας σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι πρόκειται για κλοπή» από την πλευρά του ΣΚΑΙ που «προσβάλλει την ΕΡΤ αλλά και τους τηλεθεατές». Μάλιστα σημείωσεοτι  «αυτό που περισσότερο προσβάλλει είναι πώς όταν κάποιοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη αντί να ζητήσουν συνγώμη ζητήσανε και τα ρέστα», καταθέτοντας μάλιστα στην Βουλή και σχετικό βίντεο. Αναφερόμενος συνολικά επισήμανε ότι  «είναι ένα σύμπτωμα μιας γενικευμένης νοοτροπιας των καναλιών. Ότι η δημόσια περιουσία υπάρχει για να τους υπηρετεί» μιλώντας για «νοοτροπία ιδιωτικής πρωτοβουλία που βασίζεται στα κλοπιμαία και στα δανεικά κι αγύριστα».

Ο υπουργός Επικρατείας άσκησε όμως κριτική και στην Νέα Δημοκρατία για τις θέσεις σχετικά με την αδειοδότηση λέγοντας πως «πρέπει σήμερα να ανασκευάσει, να ανακαλέσει τα περί ακύρωσης του διαγωνισμού. Τι λέει τώρα η Ν.Δ; Ότι αν ποτέ πάρει την εξουσία θα ακυρώσει τον διαγωνισμό και θα δώσει πίσω τα λεφτά;». Όπως είπε «αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και το Σύνταγμα και τους νόμους» ενώ αναφερόμενος στους προκατόχους του σημείωσε πως πρέπει  «να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί δεν έκαναν αυτό που προέβλεπε ο νόμος; Τους πίεσε καποιος; Έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους».

Τέλος αναφέρθηκε στα κανάλια λέγοντας πως «από το Γενάρη του 2015 καταλογίσαμε όλα όσα δεν είχαν καταλογίσει οι προηγουμενες κυβέρνησεις» ενώ κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «έχουν εισπραχθεί 50 εκατομμύρια ευρώ».

Στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επανέφερε θέμα της DIGEA τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι για την διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε «μόλις  ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την τηλεοπτικές  άδειες θα δούμε την διόρθωση της προηγούμενης κυβερνητικής απόφασης που ήθελε να εξυπηρετήσει μόνον ένα πράγμα να έχει χαμηλό κόστος η επένδυση που έκανε ο ένας διαγωνιζόμενος».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «της Digea η υπόθεση θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες» αφού σχετικά με την κάλυψη  «το Πανεπιστήμιο Περαιά είχε βγάλει 900 σημεία, αλλά στην υπουργική απόφαση προβλέπονται 156 σημεία». Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνησης λέγοντας πως «είναι προφανές πως όταν ολοκληρώσει ο εισαγγελέας την έρευνα που κάνει θα κάνουμε κι εμείς σαν υπουργείο τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε».