«Το πλοίο Chariot έφτασε στην Ταρτούς στις 11 ή 12 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Βοϊτένκο, ο οποίος το 2009 είχε αποκαλύψει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του φορτηγού πλοίου Arctic Sea του οποίου η απίστευτη οδύσσεια είχε εμπλέξει περίπου είκοσι χώρες επί μήνες.

Ο ίδιος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βασιζόμενος στα δεδομένα του AIS (Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης για τα πλοία).

«Έχοντας αναχωρήσει από τη Λεμεσό, το πλοίο κατευθύνθηκε προς την Ταρτούς. Έχοντας κάνει τα δύο τρίτα του δρόμου, το πλήρωμα αποσύνδεσε τον αναμεταδότη AIS», ανέφερε ο κ. Βοιτένκο.

Πηγή της εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο, της Westberg Ltd, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων μετέφερε ένα φορτίο που «ταξινομείται ως επικίνδυνο» και κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 60 τόνους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν σταλεί από τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport μέσω ενός αποστολέα, την εταιρεία Balchart.