«Το μέλλον της TTIP δείχνει κάτι λιγότερο από σίγουρο» δήλωσε συγκεκριμένα, ο Βρετανός Υπουργός γνωστός για τη θέση του υπέρ του Brexit, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα πως «η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παλεύει για την εδραίωσή της, ακόμη και όταν θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και προσθέτοντας πως «αυτή μπορεί να μη συμβεί και ποτέ» μετά τις σαφώς εκπεφρασμένες αντιθέσεις Γάλλων και Γερμανών υπουργών. 

Διαβάστε εδώ όσα γνωρίζουμε για την TTIP

«Για τις ΗΠΑ η επίτευξη συμφωνίας για την TTIP έχει σαφή προτεραιότητα αλλά αν λάβουμε υπόψιν τις παρατηρήσεις για το θέμα από Γαλλία και Γερμανία και συνεκτιμήσουμε πως μέσα στο επόμενο έτος και στις δυο χώρες θα γίνουν εκλογές, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα το μέλλον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου δείχνει λιγότερο από σίγουρο». 

Υπενθυμίζεται πως, παρότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ γίνονται υπό καθεστώς πλήρους μυστικότητας ακόμη και από ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους των χωρών-μελών, οι διαρροές θέλουν μια συμφωνία που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει το δικαίωμα των πολυεθνικών να στρέφονται νομικά ακόμη και κατά των εθνικών κυβερνήσεων, αν κάποιος νόμος ή θεσμός θίγει τα οικονομικά τους συμφέροντα. 

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙP έχουν αποτύχει» ενώ, στον ίδιο τόνο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές πως «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμφωνία με τη σημερινή της μορφή», καλύπτοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της χώρας. πως «οι διαπραγματεύσεις για την TTIP πρέπει να σταματήσουν».