• Το ThePressProject είναι ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης που πιστεύει ότι η δημοσιογραφία δεν απαντάει στο δικαίωμα του πολίτη να ξέρει, αλλά στο δικαίωμα του για έναν καλύτερο κόσμο. Δημοσιογραφεί υπέρ των πολιτών και στοχεύει στον έλεγχο της εξουσίας και στην ανάδειξη λύσεων, τηρώντας πάντα την δημοσιογραφική δεοντολογία.

    Για να παραμείνει ανεξάρτητο το ThePressProject δεν δέχεται διαφημίσεις από το κράτος, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές (εκτός αν σερβίρονται μέσω της Google, οπότε δεν υπάρχει καμία απευθείας συναλαγή. Έχουμε αρκετούς λόγους να μην επιθυμούμε τις διαφημίσεις Google αλλά χρειαζόμαστε κάθε ευρώ). Βασίζεται στην χρηματοδότηση των πολιτών και στην παροχή υπηρεσιών σε τρίτους. Το ThePressProject αντιμετωπίζει την δημοσιογραφία με επαγγελματισμό και έχει ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 160.00 ευρώ. Η συστηματική χρηματοδότησή του, μέσω της πλατφόρμας των 1101, που ξεκίνησε το 2015, καλύπτει περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού. Παρόλο που αυτή η χρηματοδότηση το κάνει μακράν το πλέον χρηματοδοτούμενο μέσο από τους πολίτες στην Ελλάδα (σύμφωνα και με την έκθεση του πανεπιστημίου LSE) το ThePressProject υποστηρίζεται από την εταιρία πληροφορικής BitsnBytes (η οποία επίσης πλήττεται έντονα από την οικονομική κρίση) για την κάλυψη του  προϋπολογισμού. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο ΜΜΕ στη χώρα μας που θα βασίζεται αποκλειστικά στο κοινό του (και να διώξουμε την BitsnBytes).

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο κείμενο «το τι και το πώς» στην ενότητα «Ένα εγχείρημα για τον Τύπο»

  • Στο ThePressProject θέλουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό των 40.000 ευρώ προκειμένου να κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα -από την ίδρυσή μας- για πραγματική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Με αυτό το κεφάλαιο, το οποίο ονομάσαμε FUND2000, θα ενισχύσουμε την ερευνητική μας ομάδα, θα επεκτείνουμε την τηλεοπτική μας δραστηριότητα, θα ενισχύσουμε το Data Reporting (όρος σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα) και θα ιδρύσουμε το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

    Η αναλυτική παρουσίαση του πλάνου θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σε ειδική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Είστε όλοι καλεσμένοι.

    Για να συγκεντρώσουμε το ποσό χρειαζόμαστε 20 ευρώ από 2.000 αναγνώστες (από τους κατά μ.ο. 200.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε ημέρα, δηλαδή από το 0,9% ). Για να συμμετάσχετε στο FUND2000 η ελάχιστη καταβολή είναι 20€ και μπορεί να γίνει επώνυμα ή ανώνυμα. Κάθε συμμετοχή άνω των 500€ είναι υποχρεωτικά επώνυμη. Όποιος συμμετάσχει στο FUND2000 γίνεται αυτόματα μέλος της πλατφόρμας των 1101 τουλάχιστον για 4 μήνες.

    Θα θέλαμε να παραινέσουμε τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα για την αναβάθμιση, όχι τόσο των υπηρεσιών μας, αλλά της ίδιας της ποιότητας της ενημέρωσης και της δημοκρατίας στη χώρα μας (δείτε το σκεπτικό μας με κλικ εδώ). Εσείς που μπορείτε να κάνετε περισσότερα, καλύψτε τους συνανθρώπους σας που δεν μπορούν.

    Για να πάρετε μέρος στο μεγαλύτερο project ανάπτυξης της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα κάντε μια κατάθεση υποστήριξης (κλικ εδώ) και στις λεπτομέρειες αναγράψτε «FUND2000» . Αν θέλετε η συνδρομή σας να παραμείνει ανώνυμη φροντίστε να μας ενημερώσετε (αναγράφοντάς το στην αιτιολογία κατάθεσης) ή επικοινωνώντας μαζί μας στο 210.522.9567 και στο info-at-thepressproject.gr.

    Αν θέλετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ελάτε σε επαφή μαζί μας στα παραπάνω στοιχεία επικοινωνίας ή δια ζώσης στα γραφεία μας: Κοδράτου 21, Μεταξουργείο.

  • Η σύντομη απάντηση είναι γιατί αν δεν δώσεις εσύ χρήματα για την ενημέρωσή σου θα τα δώσει κάποιος από τους ολιγάρχες που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία, υποπτευόμαστε, δεν ταυτίζονται με τα δικά σου. Η χρηματοδότηση της ενημέρωσης σου με 5€/μήνα ή 20€ άπαξ για το FUND2000 θα είναι η καλύτερη αγορά που έχεις κάνει στη ζωή σου.

    Η εκτενής απάντηση βρίσκεται εδώ.

  • Αν η ερώτηση είναι «φτάνουν αυτά για το ThePressProject;» Η απάντηση είναι «φυσικά και όχι». Το ThePressProject έχει ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 160.000 ευρώ και χρειάζεται την υποστήριξη των πολιτών για να επιβιώσει. Ο στόχος δεν είναι καθόλου δύσκολος, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 400.000 άνθρωποι αγοράζουν κάθε μήνα κυριακάτικες εφημερίδες (με κόστος δηλαδή 20€ το μήνα). Ακόμα και αν από αυτές αφαιρέσουμε αυτές που προσφέρουν κουπόνια και δώρα πάλι υπάρχουν σήμερα, εν μέσω κρίσης, περισσότεροι από 140.000 «καταναλωτές» κυριακάτικων εφημερίδων. Το ThePressProject χρειάζεται μόλις 3.000 αποφασισμένους πολίτες να καταθέτουν μόλις 5€ ανά μήνα για να γίνει το πρώτο ΜΜΕ στη χώρα μας που θα λογοδοτεί μόνο στους πολίτες του. Σκεφτείτε το, διαβάστε το TPP και δείτε αν υπάρχει λιγότερη πληροφορία, πρωτογενές ρεπορτάζ και σοβαρές αναλύσεις σε σχέση με μια εφημερίδα. Αρκεί η δική σου δράση και το TPP θα μπορούσε να είναι βιώσιμο σε μισή μέρα!

    Ωστόσο, παρόλο που το FUND2000 δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του ThePressProject, το κεφάλαιο αυτό θα μας έδινε την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε ένα ουσιαστικό βήμα στην ποιότητα της δουλειάς μας, η οποία με τη σειρά της πιστεύουμε ότι θα έπειθε τελικά και τους πιο δύσπιστους αναγνώστες.

    Στο ThePressProject έχουμε ήδη αναδιοργανώσει εσωτερικά την λειτουργία μας και τις επόμενες ημέρες θα δείτε ένα δείγμα της δουλειάς που μπορούμε να κάνουμε αν μας υποστηρίξετε ουσιαστικά. 

  • Στο τέλος του 2015 το ThePressProject παρουσίασε την πλατφόρμα των 1101 (αναλυτικές πληροφορίες εδώ) η οποία στοχεύει αφενός στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του TPP και αφετέρου στην δημιουργία μιας κοινότητας πολιτών που θα προτείνουν και θα ελέγχουν το μέσο ενημέρωσής τους. Η πλατφόρμα των 1101 αποτελεί ταυτόχρονα σύστημα διαφάνειας, κοινωνικό δίκτυο μελών και μοντέλο χρηματοδότησης άλλων ΜΜΕ που εμφορούνται από τις ίδιες αξίες με το ThePressProject.

    Για να γίνεις μέλος των 1101 το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαθέτεις 5€ κάθε μήνα μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής (ή με κάποιο άλλο τρόπο). Κάντο τώρα με ένα κλικ εδώ!

    Η πλατφόρμα των 1101 είναι, κατά τη γνώμη μας, η μεγαλύτερη συνδρομή του ThePressProject στον χώρο της ενημέρωσης. Είναι μια εφικτή λύση που μπορεί να προσφέρει την βάση για υγιή ενημέρωση, ανεξάρτητη από οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Αν η αγορά “τους” (τράπεζες, πολυεθνικές κ.λπ.) μπορεί να διαθέσει -σύμφωνα με τα στοιχεία- 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μερικοί χιλιάδες πολίτες με μια ελάχιστη συνδρομή (και μερικοί δεκάδες με κάτι παραπάνω) είναι δυνατό να σταθούν με αξιώσεις απέναντί τους. Τα μέλη των 1101 δεν δέχονται χειραγωγημένη ενημέρωση. Ελέγχουν το μέσο που ελέγχει την εξουσία και φροντίζουν πάντα να λειτουργεί υπέρ τους.

    Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ειδικό κάλεσμα στα μέλη της πλατφόρμας για την οργάνωση και διαχείριση της προσπάθειας.

    Δείτε τη σελίδα των 1101 με κλικ εδώ