Το ThePressProject παρουσιάζει σήμερα ένα αναλυτικό μεγάλο αφιέρωμα που βασίζεται στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αλλά προχωράει και πέραν αυτής. Σε αυτές τις σελίδες θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες για τις εταιρίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τα πρόσωπα που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο και την σημασία των αποκαλύψεων.Το ThePressProject δημιούργησε αυτό το ειδικό αφιέρωμα προσπαθώντας να καλύψει μια αναντίρρητη ανάγκη: Να σπάσει η ομερτά των ΜΜΕ που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, ή ακόμα και να το εξαφανίσουν από την επικαιρότητα. Το TPP όμως έχει μόνο την δύναμη που του δίνετε εσείς και για αυτό, αφού διαβάσετε όσα θα δημοσιεύσουμε εδώ με στοιχεία, θα σας ζητήσουμε να τα κάνετε γνωστά σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Υποστήριξη

Το ThePressProject χρειάζεται επίσης την ενίσχυσή σας. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, να αναλύουμε και να ψάχνουμε όλο και περισσότερα θέματα, σε όλο και μεγαλύτερο βάθος θα πρέπει να έχουμε τους στοιχειώδεις πόρους που μας κρατάνε ζωντανούς. Μην διστάσετε, όσοι από εσάς έχουν την ευχέρεια, να κάνετε μια δωρεά στο TPP. Σας προτρέπουμε να πάρετε την χρηματοδότηση των ΜΜΕ στα χέρια σας, γιατί όπως αποδεικνύεται και από αυτά που θα βρείτε εδώ, όταν δεν πληρώνετε εσείς για την ενημέρωσή σας, κάποιος άλλος (πιο πρόθυμος) βρίσκεται να την πληρώσει. Και φαίνεται ότι εσείς και αυτός... δεν έχετε ακριβώς τα ίδια συμφέροντα.  

© ThePressProject |