Αρχική TPP   Αναλύσεις   Ροή Ειδήσεων   Χρηματαγορές   TheMediaProject   Culture   Τεχνολογία   Αυτοκίνητο   ...about    
     
 
«Το τηλεοπτικό ‘89»
 
«Το τηλεοπτικό ‘89»  
   
 
   
Το Mega βγήκε στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Εικοσιένα χρόνια αργότερα η ιδιωτική τηλεόραση απειλείται με κατάρρευση, εξαιτίας των επιλογών των ιδιοκτητών και των στελεχών της . Ας δούμε όμως  με ποια αξιοπιστία μπήκαν οι βάσεις του σημερινού οικοδομήματος

Η ιδιωτική τηλεόραση ξεκινάει το 1989. Οι εκδότες πλέον έχοντας πράξει το χρέος τους, δηλαδή έχοντας καταγγείλει τον Κοσκωτά, οδηγούν με τη συμφωνία και ΝΔ – και ενιαίου Συνασπισμού τη χώρα σε εκλογές ,με πρόσχημα την «κάθαρση» Το «δώρο» που λαμβάνουν είναι πλουσιοπάροχο. Μπορούν από εκδότες να γίνουν και ιδιοκτήτες τηλεόρασης! Η διάταξη-δώρο είναι στο άρθρο 4 για την «άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως»του νόμου 1866/89 , όπου στην 4η παράγραφο αναφέρονται τα εξής, αρκούντως «φωτογραφικά» :

«Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης».

Οι δήμοι ασφαλώς με εξαίρεση αυτόν της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το σημερινό χρεωμένο τηλεοπτικό σταθμό, «TV 100» και την αποτυχημένη προσπάθεια του Πειραιά με τον «TV Plus» ασφαλώς δεν ασχολήθηκαν. Το «δώρο» ήταν αποκλειστικά για τους εκδότες. Γεννιούνται έτσι το Mega στο οποίο συμμετέχουν οι κύριοι, Χ. Λαμπράκης, Β. Βαρδινογιάννης , Γ. Μπόμπολας, Κ. Τεγόπουλος, και Α. Αλαφούζος και λίγο αργότερα ο Antenna TV ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του αποθανόντα εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Άρη Βουδούρη, του Μίνωα Κυριακού, του Γιάννη Πουρνάρα εκδότη του περιοδικού «Τηλεράματος» και του της «Πρώτης «, Χρήστο Καλογρίτσα .

Δέκα μέρες πριν τη Πρωτοχρονιά του 1990 που ο ΑΝΤ1 βγήκε στον αέρα η Ελευθεροτυπία θα θέσει το ερώτημα:«Ο οποιοσδήποτε επίδοξος επιβήτωρ, έχει τα προσόντα να είναι επιβήτωρ;» Ακόμη προαναγγέλθηκε η έλευση της Νέας Τηλεόρασης των Κόκκαλη -Βουδούρη (που αποχώρησε από την πρώτη κοινοπραξία) Καραγιάννη-Σαραντόπουλου(Απογευματινή) που τελικώς δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, δίνοντας την άδεια στον ομίλο Βαρδινογιάννη για το Star Channel , σε αντίθεση με το Κανάλι 29 των αδελφών Κουρή δημιουργώντας έτσι το συγκρότημα του Ταύρου και ο Seven X του κ. Κουλουκουντή ο οποίος προσέβλεπε στις τηλεπικοινωνίες.

Άδεια για τηλεοπτικό σταθμό παίρνει και ο πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ,επί ΝΔ, Φώτης Μανούσης , φίλος, τότε του Σ.Κούβελα. Ο Φ. Μανούσης είχε εγκαταλείψει τα πολιτικά καθήκοντά του και ξεκίνησε την περιπέτεια του στην τηλεόραση με το NEW Channel. Στο ΕΣΡ της εποχής προήδρευσε επί μακρών , τις μέρες της ΝΔ , ο δικηγόρος του Σ. Κούβελα, Π. Λαδάς .

Οι άδειες θα δοθούν τελικά στις 10.9. 1993, επι κυβερνήσεως Μητσοτάκη χορηγούνται άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Αττικής» καθώς και «ειδική άδεια για τεχνική δικτύωση» προκειμένου να αποκτήσουν «εθνική εμβέλεια» στις εταιρίες: , ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. (ΑΝΤ-1), ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (NEW CHANNEL), ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (ΚΑΝΑΛΙ 29), ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, ΞΕΝΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ (SEVEN X), ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (MEGA CHANNEL). Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Θεσσαλονίκης» και «ειδική άδεια για τεχνική δικτύωση στην περιοχή κεντρικής Μακεδονίας» δίνονται στις εταιρίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ(TV 100) και ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV). Τέλος άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού στην περιοχή Αττικής δίνονται στις εταιρίες CITY NEWS A.E. (TELECITY) και ΤΗΛΕΤΩΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΤΗΛΕΤΩΡΑ).

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 31 Δεκεμβρίου 1993, δυο μήνες μετά τις εκλογές (ο υφυπουργός Προεδρίας Ε.Βενιζέλος και ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Γ.Χαραλάμπους τροποποιούν την 94841/15.9.93 απόφαση ως εξής: «Επιτρέπουμε και στους στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «ΕΡΜΗΣ -ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ<> Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ» και « ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ-902 Αριστερά στα FM» να εκπέμπουν στα κανάλια που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν « . Κατά τα λοιπά « το σύνολο των υπολοίπων συχνοτήτων (καναλιών) της ζώνης VHF και UHF» παραχωρείται «προσωρινά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΕΤ)».

 
 
11/12/2010 13:08
 
© ThePressProject.gr | Για πληροφορίες χρήσης του κειμένου κάντε κλικ εδω
 
 
 
 
 
  Short Stories  
03/03/2013 10:21

Αύριο Δευτέρα οι δημοσιογράφοι μετέχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ με θέμα τον ΕΔΟΕΑΠ. Το παρόν και το μέλλον του ταμείου υγείας και πρόνοιας συνεχίζει να προκαλεί έντονους τριγμούς στον κλάδο. Η θέση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή σημειώνει τη σημασία της αυριανής συνέλευσης. Πολύ περισσότερο που πολλές παρατάξεις επιμένουν πως δεν χρειάζεται πρόταση για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ.
Περισσότερα »
All Stories »
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
       
 
Το ThePressProject σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από την BitsnBytes
Το ThePressProject Ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα βρίσκεται στην 4η του έκδοση. Ξεκίνησε ως ένας εκλεκτικός aggregator, εξελίχτηκε σε ένα πειραματικό μέσο με στόχο την ουσιαστική και σε βάθος ανάλυση συγκεκριμένων πτυχών της επικαιρότητας και στην παρούσα έκδοση μετατρέπεται σε πύλη ενημέρωσης.
Το ThePressProject είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και επιτρέπει την χρήση του υλικού του υπό κάποιες προϋποθέσεις. Μάθετε πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

© COPYRIGHT 2010-2011 | ENGLISH VERSION | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ