Το δικαίωμα να γνωρίζεις

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣΕδώ και 7 μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος «σωτηρίας» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του ελληνικού λαού πίσω από τις κλειστές πόρτες των χώρων συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Hilton. Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα διαπραγματεύεται με κλειστά χαρτιά και διαρροές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στις 12 Ιουλίου του 2015, έπειτα από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να γλιτώσει τη χώρα από την καταστροφή. Κι όμως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το 61,3% των Ελλήνων πολιτών για πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία απαιτούσαν οι πιστωτές της χώρας. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εκείνο το βράδυ μετέτρεψε το #thisisacoup σε παγκόσμιο trend ακριβώς επειδή η διαδικασία του δημοψηφίσματος έδινε δημοκρατικά στους πολίτες το δικαίωμα να γνωρίζουν τις απαιτήσεις αυτές και να τοποθετηθούν με την ψήφο τους.

Πριν από 2 εβδομάδες μια διαρροή από τα Wikileaks άλλαξε τους όρους της διαπραγμάτευσης. Το ντόμινο των αντιδράσεων στη διαρροή απέδειξε ότι η κοινή γνώμη μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Και κατά τη γνώμη μας οφείλει να το πράξει.

Ας αναλογιστούμε ποιον συμφέρει η διαπραγμάτευση για το μέλλον μας να γίνεται στο σκοτάδι; Ποιανού οι κόκκινες γραμμές θα ενισχύονταν αν γνωρίζαμε τι ζητάνε οι δανειστές και τι είναι διατεθειμένη να δώσει η ελληνική κυβέρνηση; Ακόμα και στην περίπτωση που οι Έλληνες αποφάσιζαν μετά από μια ανοιχτή και δημόσια διαδικασία ότι οι απαιτήσεις του Κουαρτέτου είναι εκβιαστικές αλλά αναπόφευκτα πρέπει να υιοθετηθούν η απόφαση τούτη σε περίπτωση που θα γινόταν συλλογικά θα μπορούσε να φέρει και πραγματικούς καρπούς.

Κι όμως, 7 μήνες τώρα τα ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν υποθέσεις βασισμένα σε στοιχεία που συχνά αποδεικνύονται παραπλανητικά. Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό.

Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσιεύει σήμερα την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» (κατά άλλους «διαφωνίας») σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Μεταφράσαμε με προσοχή το πλήρες κείμενο που εδώ και μέρες εμφανίζεται στα ΜΜΕ τμηματικά και αποκομμένο από την πραγματική του ουσία που μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο στη συνολική του θεώρηση. Σας παρουσιάζουμε μια εφαρμογή που σας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνετε το προσχέδιο της νέας συμφωνίας με το μνημόνιο που βρίσκεται σε ισχύ, να το διαβάσετε ολόκληρο στα ελληνικά ή τα αγγλικά ενώ επιπλέον εσείς θα αποφασίσετε αν θέλετε να το εξετάσετε μόνοι σας ή να δείτε τον σχολιασμό της συντακτικής ομάδας του ThePressProject.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες και να δημοσιεύσει όλη τη πρόοδο, τα αιτήματα και τις κόκκινες γραμμές στο κρατικό σύστημα διαφάνειας OpenGov. Μόνο έτσι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της και με το δημοκρατικό πνεύμα που οφείλει να διαποτίζει τουλάχιστον την Αριστερά. 

Η συντακτική ομάδα του ThePressProject

Shares

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ

Η δημοσιογραφία όπως την αντιλαμβανόμαστε έχει κόστος. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως επαγγελματικό μέσο με αξιοπρεπείς μισθούς, ασφάλιση και να διαθέτουμε χρόνο και χρήμα για την παραγωγή ειδικών αφιερωμάτων όπως αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Μπορείς να μας ενισχύσεις με ένα από του παρακάτω τρόπους:

ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΩΡΕΑ

Επισκέψου τη σελίδα υποστήριξης για να κάνεις μια δωρεά στο ThePressProject. Μπορείς να το κάνεις είτε με PayPal, είτε μέσω χρεωστικής κάρτας (χρησιμοποίησε το PayPal και πάτα το Continue κάτω και αριστερά), είτε με κατάθεση σε κάποιο από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Οι έκτακτες δωρεές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές τις ημέρες για το TPP προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα εξαιτίας του Πάσχα.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ 1101

Από τον Νοέμβριο του 2015 το ThePressProject έχει ιδρύσει την πλατφόρμα των 1101. Μια πλατφόρμα υποστήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας όπως την αντιλαμβανόμαστε στο TPP αλλά όχι αποκλειστικά για εμάς. Το TPP απαιτεί 5800 μέλη προκειμένου να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί 2654. Το κόστος συνδρομής στους 1101 είναι μόλις 5€ το μήνα, όσο δηλαδή μια κυριακάτικη εφημερίδα το μήνα και παρόλο που εμείς δεν προσφέρουμε μουσικά CD αυτό που έχουμε να σας δώσουμε αξίζει πραγματικά πολύ περισσότερα...