Το δικαίωμα να γνωρίζεις

Αυτό είναι το Ελληνικό αίτημα στον ESM μεταφρασμένoΤο ThePressProject μετέφρασε ανεπίσημα την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία η Ελλάδα αιτείται νέο δάνειο 3 ετών για την αποφυγή της στάσης πληρωμών και την διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο. Αρκετά πιο αφαιρετική (τουλάχιστον σε αυτό το έγγραφο) η αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους

Αγαπητέ Πρόεδρε και  Διευθύνοντα Σύμβουλε

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (στο εξής "Δημοκρατία" ή "Ελλάδα"), σας υποβάλλω αίτημα για στήριξη σταθερότητας υπό την έννοια των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητεί από τον ESM ένα δάνειο (στο εξής "Δάνειο" ή  " Πρόγραμμα") με τη διαθεσιμότητα περιόδου τριών ετών, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και το άρθρο 2 της κατευθυντήριας γραμμής των δανείων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους και για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές  ενός μεσο-μακροπρόθεσμου προγράμματος η Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του Προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα συμπεριλαμβάνουν:
  • Μέτρα που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
  • Μέτρα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό σύστημα
Θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες ενέργειες εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το αργότερο την 9η Ιουλίου θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της  για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση των τριών θεσμικών οργάνων που θα υποβληθεί στο Eurogroup.

Εκτός από τα παραπάνω ο στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της περιόδου διάθεσης του δανείου ή και νωρίτερα να ανακτήσει την πλήρη και προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων χρηματοδότησης καθώς και  να αποκτήσει μια βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα γίνουν η Ελλάδα καλωσορίζει την ευκαιρία να διερευνηθούν πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου το χρέος που σχετίζεται με τον επίσημο τομέα να γίνει βιώσιμο και αειφόρο μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις  προς όλους τους πιστωτές της, πλήρως και έγκαιρα. Εμπιστευόμαστε ότι τα κράτη-μέλη εκτιμούν τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός μας για Δάνειο δεδομένης της εύθραυστης κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος, την έλλειψη της διαθέσιμης ρευστότητας και τις προσεχείς υποχρεώσεις μας εξαιτίας της συσσώρευσης εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εκπεφρασμένης μας επιθυμίας να καλύψουμε τις καθυστερούμενες οφειλές μας προ το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Ανυπομονούμε για την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης, αυτό το αίτημα αντικαθιστά το προηγούμενό μας αίτημα που υποβλήθηκε την 30η Ιουνίου 2015.

Ειλικρινώς,

Ο Υπουργός Οικονομικών

Το πρωτότυπο έγγραφο:


Shares

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ

Η δημοσιογραφία όπως την αντιλαμβανόμαστε έχει κόστος. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως επαγγελματικό μέσο με αξιοπρεπείς μισθούς, ασφάλιση και να διαθέτουμε χρόνο και χρήμα για την παραγωγή ειδικών αφιερωμάτων όπως αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Μπορείς να μας ενισχύσεις με ένα από του παρακάτω τρόπους:

ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΩΡΕΑ

Επισκέψου τη σελίδα υποστήριξης για να κάνεις μια δωρεά στο ThePressProject. Μπορείς να το κάνεις είτε με PayPal, είτε μέσω χρεωστικής κάρτας (χρησιμοποίησε το PayPal και πάτα το Continue κάτω και αριστερά), είτε με κατάθεση σε κάποιο από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Οι έκτακτες δωρεές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές τις ημέρες για το TPP προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα εξαιτίας του Πάσχα.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ 1101

Από τον Νοέμβριο του 2015 το ThePressProject έχει ιδρύσει την πλατφόρμα των 1101. Μια πλατφόρμα υποστήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας όπως την αντιλαμβανόμαστε στο TPP αλλά όχι αποκλειστικά για εμάς. Το TPP απαιτεί 5800 μέλη προκειμένου να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί 2654. Το κόστος συνδρομής στους 1101 είναι μόλις 5€ το μήνα, όσο δηλαδή μια κυριακάτικη εφημερίδα το μήνα και παρόλο που εμείς δεν προσφέρουμε μουσικά CD αυτό που έχουμε να σας δώσουμε αξίζει πραγματικά πολύ περισσότερα...