ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Ο θάνατος θέλει τα πουλιά και τα βαρίδια»

Νίκος Βασιλόπουλος - Ο πόλεμος της Συρίας, σε αντίθεση με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή που προηγήθηκαν, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιδιόμορφης αλλαγής παραδείγματος όσον αφορά την ηθική του πολέμου. Δηλαδή, είναι ένας πόλεμος που σε κανένα από τα σημεία του δεν μοιάζει με τους προηγούμενους κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι θέσεις που παίρνει κανείς γι’ αυτόν, από όλες τις πλευρές μοιάζουν ταυτόχρονα ολοκληρωτικά λαθεμένες και στην επιφάνειά τους ίσως και σωστές σε διάφορες όψεις τους. Αλλά σίγουρα είναι απόλυτα ρευστές.

Η επιλεκτική αγανάκτηση υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία

- Η επιλεκτική αγανάκτηση για τα θύματα αμάχων στη Συρία - δηλαδή το να υπερτονίζονται οι παραβιάσεις της συριακής κυβέρνησης ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται τα αποτελέσματα του συνασπισμού των Δυνάμεων που διενεργούν αεροπορικές επιθέσεις υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών - έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ίδια η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει o Τζόναθαν Mάρσαλ.

Ο καταστροφικός ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία

Jeffrey D. Sachs - Το επίσημο αφήγημα της Αμερικής προσπάθησε να αποκρύψει την κλίμακα και τις ολέθριες συνέπειες των προσπαθειών των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς αυτές οι προσπάθειες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει σε χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίζουν στρατιωτική δράση με σκοπό την ανατροπή κυβέρνησης άλλου μέλους.

Η μοίρα μας είναι κοινή

Joseph Daher - Ενώ η συριακή επανάσταση έμπαινε στον 8ο χρόνο της αυτό τον Μάρτιο, οι Dan Fischer και S. Majasent έστειλαν κάποιες ερωτήσεις στον συρο-ελβετό αντικαπιταλιστή ακτιβιστή και πανεπιστημιακό Joseph Daher. Ο Daher δημιούργησε την ιστοσελίδα Syria Freedom Forever και έγραψε το Hezbollah: The Political Economy of Lebanon’s Party of God. Συζητήσαν μαζί του πώς η μοίρα του αγώνα του λαού της Συρίας εναντίον της δικτατορίας του Μπασάρ αλ Άσαντ συνδέεται με αντιφασιστικούς αγώνες και αγώνες κατά αυταρχικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο, όπως στη Ροζάβα, την Παλαιστίνη, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Συρία: Συστημική, δομική και πάγια η συμμαχία δυτικού φιλελευθερισμού και ισλαμιστικού τζιχαντισμού

Διονύσης Σκλήρης - Ο πόλεμος στη Συρία μπορεί να ιδωθεί από πολλές διαφορετικές πλευρές. Στο σημείωμα αυτό θα επικεντρώσουμε σε ορισμένα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του σε σχέση με τη δομή του κόσμου της παγκοσμιοποιημένης ύστερης νεωτερικότητας.

Πόλεμος στη Συρία, a news story as old as time

Δανάη Καρυδάκη - Στη φυσική κατάσταση που φαντάστηκε ο Χομπς, η βία ήταν ο μόνος νόμος, και η ζωή ήταν «άθλια, κτηνώδης και σύντομη». Παρόλο που οι άνθρωποι δεν έζησαν ποτέ σε αυτή τη φυσική κατάσταση, οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης πάντα το έκαναν. A.J.P. Taylor, The Struggle for Mastery in Europe 1948-1918 (1954)

Ιμπν Χαλντούν, Θουκυδίδης, και το κυκλικό πρότυπο της ιστορίας

Φώτης Τερζάκης - Το παρελθόν μοιάζει με το μέλλον όπως το νερό με το νερό IBN KHALDUN, Al-Muqqadimah

Δίνω τη μάχη με τα δικά μου όπλα ― οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι

Μισέλ Βόλκοβιτς - Στις 2 Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής δύο μεταφραστές, τον Νικόλα Κροτσέτι και τον Μισέλ Βόλκοβιτς. Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία που εκφώνησε ο συγγραφέας και μεταφραστής Μισέλ Βόλκοβιτς κατά την τελετή της απονομής.

Θα βλέπω νεκρά παιδιά και θα θέλω να είναι προβοκάτσια

Γιώργος Ρήγας - Το να προσπαθείς να εξηγήσεις τον πόλεμο στη Συρία είναι σαν να θες να εξηγήσεις την αλληλουχία των κόμπων που συνέθεσαν τον γόρδιο δεσμό. Δίχως αμφιβολία μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Χωρίς ουσία όμως μιας και κανείς εξ ημών δεν θα κληθεί να λύσει, ή να κόψει, τα συγκεκριμένα δεσμά. Με αφορμή λοιπόν το αφιέρωμα του Ζην θα παραμερίσω αυτή καθαυτή τη σύγκρουση και θα εστιάσω στην πρόσληψη της στην ελλαδική δημόσια σφαίρα και την ακούσια ή εκούσια εργαλειοποίηση των θυμάτων της.

Συριακό ζήτημα: το κενό της αμερικανικής στρατηγικής

Δημήτρης Σταματόπουλος - Ο Αλεξάντρ Κοζέφ όταν διατύπωνε στη Λατινική Αυτοκρατορία (1945), μια πρόταση για την ηγεμονική ανασυγκρότηση της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε δύο μεγάλους κινδύνους: ο πρώτος και πιο ορατός ήταν η Γερμανία, κίνδυνο που έπρεπε να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμα. Ο δεύτερος όμως και πιο μακροπρόθεσμος ήταν να αποφύγει η Γαλλία να διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος στο έδαφός της…

Χαν Σεϊχούν και Ντούμα: Δύο ύποπτες χημικές επιθέσεις που μυρίζουν αμερικανική επέμβαση

Μαργαρίτα Λιβιεράτου - Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φερόμενη χημική επίθεση τους συριακού στρατού στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου 2017, υπήρξαν καταγγελίες στις 8 Απριλίου 2018 για ανάλογο περιστατικό στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.