Η αμηχανία που προκάλεσε στην κυβέρνηση η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το βράδυ της Τρίτης, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως δεν υπήρξε αμέσως επίσημη αντίδραση.
 
Σημειώνεται πως για το ανώτατο δικαστήριο, οι περικοπές είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, ενώ η Ολομέλεια διαπιστώνει πρόβλημα και από το γεγονός πως καλείται να αποφανθεί επί περικοπών σε συντάξεις, δίχως προηγουμένως να έχει συνταχθεί αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.
 
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το News247, η γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική, ενώ γίνεται αναφορά επίσης στο γεγονός πως αντίστοιχη γνωμοδότηση είχε δώσει και στον νόμο Κατρούγκαλου τον περσινό Απρίλιο.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με έτερη «πηγή» που επικαλείται Ναυτεμπορική, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρχικές αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωστοποίηση του τελευταίου προσχεδίου της συμφωνίας και τα όσα αυτό περιλαμβάνει, διαψεύδοντας αρχικά πως έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% έως το 2022.
 

Μασάζ με απειλές και «αντινομοσχέδια»

 
Παρά το γεγονός πως η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται «μπετοναρισμένη», οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλιστεί η συντεταγμένη υποστήριξη των μέτρων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή κρίνονται ισχυρές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την Τρίτη, διακινείται η πληροφορία πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «αντινομοσχέδιο» που θα αναιρεί όσα ψηφιστούν στην επικείμενη ψηφοφορία των μέτρων της συμφωνίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
 
«Θα αντιδράσουμε με τον μοναδικό τρόπο που προσφέρεται στις δημοκρατίες», φέρεται να απαντά επί λέξη στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που επικαλείται η Ναυτεμπορική.
 
Η κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται και από τη στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, όταν υπογράμμισε πως «είμαστε προσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαΐου και για κλείσιμο της αξιολόγησης και για τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας προέκυψαν μετά από απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η απαίτηση τέτοιων μέτρων» πρόσθεσε.
 
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συμφωνία ως «ανοιχτή» στη διαπραγμάτευση, ακόμα και μετά την επικύρωσή της, είναι προφανής. Άλλωστε, σε αυτόν τον προσανατολισμό ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, την Τρίτη που δήλωσε πως υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος του 2018, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.
 

Το βλέμμα στο Μπάρι

 
Εξάλλου, το επόμενο τριήμερο (11-13 Μαΐου), στο Μπάρι της Ιταλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7, με το ελληνικό ενδιαφέρον να παραμένει ζωντανό.
 
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουτσίν, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλου, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να συναντηθούν στην Ιταλία και να εξετάσουν τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 
Όπως σημειώνει το CNN.gr, η επίσημη ατζέντα της συνάντησης των ισχυρών της G7 επικεντρωθεί στις τέσσερις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, δηλαδή στην ανάπτυξη και την ανισότητα, στην πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στη διεθνή φορολογία και στο συντονισμό των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παρόλα αυτά, αναμένεται να συγκληθεί το λεγόμενο «Washington Group, το οποίο θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
 
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ζητεί «καθαρές λύσεις» και σαφή χρονικό ορίζοντα για τις λύσεις που θα εφαρμοστούν στο ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, και αφότου έχουν ικανοποιηθεί οι στόχοι.