Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ, ο Τραμπ απείλησε προ ημερών με «σοβαρές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, αν δεν παραδώσουν στις ΗΠΑ τον πάστορα Άντριου Μπάνσον. Ο Μπράνσον κατηγορείται από την Άγκυρα για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος από το καθεστώς Ερντογάν.
 
Ο Μπράνσον βρίσκεται υπό κράτηση και απειλείται ποινή 35 ετών και έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Μπράνσον, στον οποίο πλέον επιβάλλεται κατ' οίκον περιορισμός μετά την αποφυλάκισή του έπειτα από 21 μήνες εγκλεισμού του σε ένα τουρκικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ζει και εργάζεται στην Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
 
Η άγκυρα απάντησε στις ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν δέχονται απειλές για την πολιτική που ακολουθούν και επισημαίνοντας πως αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, θα έχει χάσει έναν «ειλικρινή εταίρο».
 
Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα καταφύγει σε διεθνή επιδιαιτησία εάν η Ουάσινγκτον εμποδίσει την ολοκλήρωση της πώλησης και της μεταφοράς τεχνολογίας των μαχητικών αεροσκαφών  F-35 στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει έντονες διαφωνίες από τους Δημοκρατικούς για την παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία.
 
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει διακομματική συναίνεση για την κίνηση αυτή. Όπως ανέφερε είναι εξωφρενικό το να δοθούν τα F – 35, αν η Άγκυρα προχωρήσει και στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στους Ρώσους να μελετήσουν τις αδυναμίες των μαχητικών και με αυτό τον τρόπο θα απειληθούν οι ζωές αμερικανών πιλότων, αλλά και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ γενικότερα.