Ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, δήλωσε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, καθώς η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ καταθέτοντας τροπολογίες τόσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όσο και στο νομοσχέδιο για το τμήμα του προϋπολογισμού για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. (Η τροπολογία) ήταν πολύ ξεκάθαρη. Λέει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35, αλλά μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση θα πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το S-400».

Σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανός στρατηγός του ΝΑΤΟ, Τοντ Γουόλτερς, εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. «Το να δοθεί η δυνατότητα στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα να εντοπίσει τις δυνατότητες των F – 35, σίγουρα δεν είναι προς όφελος της συμμαχίας. Πρέπει να αποφασίσουμε για αυτό το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι ένα στοίχημα για εμάς και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε την άριστη συνεργασία που έχουμε τώρα με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε την άρση των περιορισμών στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών, μέσω επιστολής στο Κογκρέσο. «Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες» αναφέρει η σχετική επιστολή.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» (Προς Υπεράσπιση των Χριστιανών) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

«Η αντίθεση του Προέδρου Tραμπ στην δικομματική συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί βάση της κοινής λογικής στην απερίσκεπτη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, περιορίζει δραματικά τους αμερικανικούς μοχλούς πίεσης, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε είτε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία είτε να εμποδίσουμε την Τουρκία να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 400

Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων και γενικότερα, να αναλάβουν μια πολύ καθυστερημένη πολιτική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς».

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο πώλησης Patriot

Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται πιθανή συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon Co. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εν λόγω κίνηση αποτελεί εναλλακτική στην πώληση των S – 400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Τίνα Καϊντανάου, ασκούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συνομιλίες με την Τουρκία και «προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους να καταλάβουν τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με το σύστημα Patriot». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν οι αντιπροσωπείες είχαν συναντήσεις στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης Φαρνμπόροου, όπου αντιπροσωπεία αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης είχε συναντήσεις με συμμάχους προσβλέποντας στην ενίσχυση των αμερικανικών αμυντικών εμπορικών συναλλαγών.

«Σε τελική ανάλυση ανησυχούμε ότι η αγορά αυτών των συστημάτων από τους Ρώσους θα είναι υποστηρικτική κάποιας από της λιγότερο καλής συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς (τη Ρωσία) σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και αλλού» δήλωσε η Καϊντανάου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα που αγοράζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «παραμένουν υποστηρικτικά της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ημών και των συμμάχων μας, στην περίπτωση της Τουρκίας είναι οι Patriots».

Η Τουρκία δέχτηκε επικρίσεις από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την αγορά του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία που προτίθεται να κάνει, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike της Lockheed Martin, αναφέρει το Reuters.