Όχι βέβαια ότι ψάχνουμε την είδηση εκ του μη όντος, ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε αυτή τη λεκτική έστω μετατόπιση στον λόγο στελεχών που απηχούν τις απόψεις της πελιοψηφίας εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε απαραιτήτως είναι κακό πράγμα η πολυγλωσσία. Έχει διαφορά ωστόσο να προσπαθείς να διαχειριστείς επικοινωνιακά κατηγορίες που ο άλλος θα σου προσάψει και άλλο να αφήνεις ανοιχτά όλα τα ζητήματα του πυρήνα της πολιτικής σου πρότασης

Πιθανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει να του χρεωθεί η προσφυγή στις κάλπες λόγω άρνησης να ψηφίσει ΠτΔ. Ίσως προτιμά η κυβέρνηση να πέσει από «ατύχημα» ή να ορίσει εκλογές το συντομότερο. Ωστόσο, το ζήτημα της προεδρικής εκλογής όλο και περισσότερο διαπλέκεται με αυτό της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία για την πιστωτική γραμμή.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, το δίλημμα δεν θα είναι απλώς «εκλογές ή όχι εκλογές», αλλά μάλλον πιο σύνθετο: «Προεδρική εκλογή και συνέχιση με προληπτική πιστωτική συμφωνία ή εκλογές με επικείμενη τη χρεοκοπία».

Ως εκ τούτου, απόψεις ότι π.χ. ο Σαμαράς οφείλει να ορίσει εκλογές (όταν μάλιστα δεν θέλει) οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι για να προκηρυχθούν εκλογές, η Ν.Δ. δεν θα το κάνει χωρίς αντάλλαγμα, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς δανειστές.

Σε αυτό το σημείο, η «άρνηση αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνονται από τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση με την τρόικα» μπορεί να σημαίνει πολλά. Μεταξύ αυτών:

-«μη ζητάτε σκληρά μέτρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει»… (διευκολύνει την κυβέρνηση)

– «μη ζητάτε να υπογράψουμε μνημόνιο» (χρεώνει το διώξιμο της τρόικας στην κυβέρνηση, εν μέρει ηρωοποιώντας τη. Σε άλλη περίπτωση, πάμε σε σκηνικό χρεοκοπίας, χωρίς πρόγραμμα. Είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο στην Κουμουνδούρου;)

– «να υπογραφεί το δυνατό λιγότερη επώδυνη συμφωνία που δεν θα μοιάζει με μνημόνιο, να εκλέξουμε όλοι μαζί πρόεδρο και μετά χωρίς κίνδυνο χρεοκοπίας να κάνουμε εκλογές»

Μπορεί να σημαίνει και άλλα πολλά. Πάντως δυνατότητα συμφωνίας της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται και ίσως δεν είναι επιθυμητή από αμφότερους. 

Στο διά ταύτα, η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα να συμφωνήσει με την τρόικα και να συνεχίσει να κυβερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές χωρίς, όπως διακηρύσσει, να υπάρξει συμφωνία που να τον δεσμεύει. Η τρόικα πρωτευόντως θέλει να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανεισμένων μέσω νέας συμφωνίας και δευτερευόντως νοιάζεται για το ποιος θα την υλοποιήσει.

Σίγουρα πάντως δεν θα πλήξουμε τις επόμενες εβδομάδες…

Ο Σταθάκης

Το χρονικό προσδιορισμό των βουλευτικών εκλογών ανεξάρτητα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
 
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real FM» εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο «θα δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο».
 
«Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή θα βρεθούν ή όχι οι 180, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έλθει σε μια συμφωνία που να ορίζει  την ημέρα των εκλογών. Να απεμπλέξει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές», είπε.
 
Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν «την άνοιξη, λίγο πριν, λίγο μετά, να πάμε σε εκλογές και να συμφωνήσουμε».
 
 

Ο Παπαδημούλης

Σε συνέντευξή του στο capital.gr, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ατηγορεί την κυβέρνηση ότι τορπιλίζει την δυνατότητα διαλόγου Σαμαρά – Τσίπρα και αρνείται να αξιοποιήσει στην διαπραγμάτευση με την τρόικα τις δυνατότητες που θα της έδινε ο διάλογος με την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, λέει: «Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει το στοιχειώδη διάλογο γι΄ αυτό και τορπιλίζει  κάθε σχετική πρωτοβουλία και αποφεύγει ακόμα και να εμφανισθεί στη Βουλή. Μετά από αυτή την εξέλιξη που είναι μία ακόμα… χάντρα στο κομπολόι της κυβερνητικής αποτυχίας, πριν απ΄ όλα στον τομέα της οικονομίας και της κυβερνητικής πολιτικής, φαίνεται πια καθαρά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αντί να επιλέξει το δρόμο μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα αξιοποιώντας και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες που θα της έδινε η επικοινωνία με την αντιπολίτευση, επιλέγει για μία ακόμα φορά το δρόμο της υποταγής και του «ναι» σε όλα στα τελεσίγραφα της τρόικα.»

Και στη συνέχεια: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακαλάει κανέναν ούτε κρύβει ούτε αμβλύνει τις μεγάλες διαφορές με την κυβέρνηση και την απόλυτη αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική. Όμως η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας δεν δικαιολογεί την πλήρη απουσία στοιχειώδους επικοινωνίας που με ευθύνη Σαμαρά υπάρχει για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.»