Το απόγευμα του Σαββάτου, δύο αστυνομικοί, ηλικίας 40 και 32 ετών αντίστοιχα, έπεσαν νεκροί από τα πυρά του Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, ο οποίος αμέσως μετά κατέφυγε σε γειτονικό σταθμό του μετρό, όπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. 

Οι δύο αστυνομικοί Λιου Γεντζίν και Ραφαέλ Ράμος, ασιατικής και ισπανικής καταγωγής αντίστοιχα, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, ενώ βρίσκονταν μέσα σε περιπολικό στην περιοχή Μπέντφορντ- Στουίβενσαν του Μπρούκλιν, χωρίς να προλάβουν να αμυνθούν.

Ο δράστης, 28χρονος Αφροαμερικάνος, είχε πυροβολήσει νωρίτερα, συμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης,την πρώην σύντροφό του στη Βαλτιμόρη και είχε αναρτήσει απειλητικά μηνύματα μέσω του δικού της λογαριασμού στο Instagram.
 
«Πήραν ένα δικό μας… Ας παρούμε δύο δικούς τους…Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου ανάρτηση» είχε γράψει δίπλα σε μία φωτογραφία που απεικόνιζε ένα περίστροφο.
 


 

Ο Μπράτον σημείωσε στη σχετική Συνέντευξη Τύπου πως ο Μπρίνσλει είχε γράψει στο παρελθόν πολλά επικριτικά σχόλια και απειλές για τους αστυνομικούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως τα θύματα «έγιναν στόχος λόγω της στολής τους».

Η διπλή δολοφονία έρχεται την ώρα που η Νέα Υόρκη βράζει από λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βία της αστυνομίας εις βάρος των μειονοτήτων, αλλά και τις δολοφονίες των άοπλων Αφροαμερικάνων Έρικ Γκάρνερ και Ακάι Γκάρλει (Στάιτεν Άιλαντ και Μπρούκλιν αντίστοιχα), που παραμένουν ατιμώρητες. Το Φέργκιουσον και η δολοφονία του Μάικλ Μπράουν αποτελούν, άλλωστε, στις ΗΠΑ τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

NYPD: Έχουμε πόλεμο

«Υπάρχει αίμα στα χέρια πολλών απόψε» δήλωνε το βράδυ του Σαββάτου, φανερά εξοργισμένος, ο πρόεδρος του σωματείου των αστυνομικών της Νέας Υόρκης, Πάτρικ Λιντς.

«Σε αυτούς που επέτρεψαν τη βία στους δρόμους κάτω από τη μάσκα της διαμαρτυρίας. Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε. Το αίμα θα το δείτε στα σκαλιά του δημαρχείου κι αν το ακολουθήσετε φθάνει μέχρι το γραφείο του δημάρχου» σημείωνε, κατηγορώντας ευθέως τόσο εκείνους που διαμαρτύρονται το τελευταίο διάστημα ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, όσο και τον δήμαρχο της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, για την κριτική που άσκησε στις δυνάμεις της αστυνομίας για τη διακριτική συμπεριφορά τους εις βάρος των Αφροαμερικάνων.

Το προφίλ του δράστη, άλλωστε, φαίνεται πως αποτελεί την «τέλεια δικαιολογία» για τη ρατσιστική προκατάληψη των αρχών επιβολής της τάξης.

Στην επίσημη ανακοίνωση του σωματείου διαβάζουμε ακόμη:

 
«Τα χέρια του δημάρχου στάζουν κυριολεκτικά από το αίμα μας, εξαιτίας των λόγων και των πολιτικών του και έτσι είμαστε, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ένα αστυνομικό τμήμα σε καιρό πολέμου. Θα δράσουμε καταλλήλως.» 


«Η απειλή για άσκηση βίας είναι και αυτή μια πράξη βίας»

Στην εξαιρετική του ανάλυση, που φιλοξενεί η βρετανική Guardian, ο Στίβεν Θράσερ, δημοσιογράφος με έδρα του τη Νέα Υόρκη, αναρωτιέται αν η αμερικανική κοινωνία έχει μάθει τελικά τίποτα από τον δικό της κύκλο βίας. Καταλήγει στο ότι η διπλή εκτέλεση των αστυνομικών στο Μπρούκλιν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακόψει τη δυναμική του κινήματος ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα στις ΗΠΑ. 

Έχει αναφέρει νωρίτερα πως «για τον Πάτρικ Λιντς (και όλους μας) η δολοφονία ενός αστυνομικού είναι απαράδεκτη. Για τον Πάτρικ Λιντς (και πολλούς λευκούς Αμερικάνους» ένας αστυνομικός που δρα ως δικαστής, ένορκος και εκτελεστής είναι με κάποιο τρόπο αποδεκτός».

«Ο επικεφαλής του σωματείου δεν φοβάται μόνο να μην χτυπηθούν οι συναδελφοί του, αλλά και να μην χάσει η αστυνομία της Νέας Υόρκης το μονοπώλιό της στην απειλή άσκησης βίας».

  • Διαβάστε για το αστυνομικό δόγμα μηδενικής ανοχής, που υλοποίησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ Μπράτον, εδώ