Από το βήμα της Βουλής, ο Φρ. Ολάντ, χαιρέτισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες: «Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο. Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη».

Επανέλαβε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τόνισε ότι είναι δύσκολες, ενώ μερικές από αυτές πρέπει να εφαρμοστούν και από την Γαλλία.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ τα θέματα του Κυπριακού και της Συρίας ενώνουν όπως είπε την Ελλάδα με την Γαλλία.

Μιλώντας για το προσφυγικό, επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. «Κάποιοι που κάποτε αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα, σήμερα ζητούν εκείνοι αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία», τόνισε. 

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Τσιπρας-Ολάντ: Στενή συνεργασία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, εξέφρασαν τις προθέσεις τους για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο οι οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τον Γάλλο Πρόεδρο να υπογραμμίζει πως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να προχωρήσει μόλις τηρηθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας

»Διαβάστε αναλυτικά
 

Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός προς τιμήν του Φρ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο γάλλος πρόεδρος και η αντιπροσωπεία αναχώρησαν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποιήθηικε τελετή ανακήρυξης του Φρ. Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, για συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας. Τελευταίος σταθμός του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα, η έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία», πριν από τη μετάβαση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 
Ο γάλλος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Τσίπρας: Η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές» τόνισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η παρουσία του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα είναι μήνυμα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».

 
Ολάντ: Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίζει να τη στηρίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή.

 
«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται θάρρος για να διαπραγματευτούμε για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «μοιραζόμαστε κοινές αξίες». 

 
«Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Φρ. Ολάντ. «Ήρθα με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» δήλωσε.
 
Για το προσφυγικό, επισήμανε ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της χώρας μας, αλλά και προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες, αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε τα κοινά σύνορα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στόχος της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα είναι η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε σειρά στρατηγικών τομέων.
 
Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:
  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.    
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου. 
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα. 
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία. 
  • Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Κλειστό το κέντρο της Αθήνας
 
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας. Κλειστές είναι από νωρίς το πρωί η Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του ξενοδοχείου Hilton και η Αμαλίας από το ύψος της Ξενοφώντος. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει η γαλλική αποστολή θα κλείνουν σταδιακά.

Ολάντ: Οι μεταρρυθμίσεις να στραφούν στην ανάπτυξη

«Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, που πρέπει να ανοίξει» τόνισε με έμφαση ο Φρανσουά Ολάντ κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις και στροφή των μεταρρυθμίσεων στον δρόμο της ανάπτυξης

Το Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, αλλά και τον γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. 

 
Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι της γαλλικής CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, της MINALOGIC (Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, της CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και του συγκροτήματος «Aerospace cluster» για συνεργασία στην αεροναυπηγική.

 
Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός του Γαλλικού Κράτους κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


«Επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας»

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει»


 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Σχετικά με το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος σημείωσε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι το επόμενο βήμα»

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γάλλο Πρόεδρο, ενώ επίσημανε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας.
 
«Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα σαν ένα μεγάλο ηγέτη, ενός μεγάλου έθνους, της Γαλλίας. Θέλω να επισημάνω οτι θα συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους της ΕΕ για να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
O κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων και σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε και ζήτησε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο κυπριακό μιλώντας για επίλυση κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.
 
Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Ολάντ: « Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».
 
«Η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της» το μήνυμα στήριξης του Ολάντ, που επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου. Έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» και ζήτησε να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων. Θα χρειαστούν κι άλλες» σημείωσε και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. 

 
Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του μεγαλόσταυρου του τάγματος του Σωτήρος.

 
Ακολουθεί το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 20:00 το βράδυ.
«Ανάγκη λύσης για το χρέος»
 
«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μου η Γαλλία, κι εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου.
 
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο ελληνικός λαός τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τεράστιες θυσίες του, οι οποίες έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης  και οι οποίες κατά ένα μέρος, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της.

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους Ευρωπαίους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, όσον αφορά την πολιτική της λιτότητας αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
«Η πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε.

 
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη.
 
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην επιμονή και το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα η οποία υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του την επομένη του δημοψηφίσματος.
 
«Πρέπει να γίνει πρόοδος» ανέφερε για το χρέος. «Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
 
Η Γαλλία «θα είναι στο πλευρό σας να σας προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση. Πάντα υπήρξε στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία»  σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα γι αυτό κάναμε αυτές τις επιλογές» κατέληξε.